Рентабельність IT проекту 8 Рентабельність IT проекту 9 Рентабельність IT проекту 10

Рентабельність IT проекту. Простий та універсальний спосіб її порахувати

#SaaS #Бізнес

Ми хочемо поділитися з вами простим алгоритмом підрахунку ефективності IT-проекту. Адже насправді неважливо, скільки ви вкладаєте в справу - важливо, як саме будуть витрачені кошти, і як швидко вони окупляться і почнуть приносити дохід.

У статті ми будемо використовувати такі поняття, як:

* Планова віддача - базовий параметр, знаючи який, ви зможете визначити, яку суму слід вкласти в проект; * Прибуток: сума, на яку доходи перевищують витрати;
 * Віддача: сума, на яку збільшиться прибуток від реалізованого проекту; * Вартість проекту: комплексна величина, яка складається з ціни проектування, розробки, підтримки та ін.;
* Доходи: сума всіх грошей, одержуваних підприємством за свою діяльність; * Витрати: сума, яку потрібно витратити на проект;
* Рентабельність: порівняння отриманої сумарного прибутку з витратами;  * Ціна розробки (компонент вартості проекту)

Вартість розробки 

Розрахунок вартості розробки допоможе заощадити гроші і цінніший ресурс - час: взявшись за нерентабельний проект, ви позбудетеся частини прибутку і втратите час, який могли б витратити з користю для підприємства.

Вартість розробки = ціна проектування + ціна розробки + активна підтримка і доопрацювання після впровадження + плата за компоненти та сервіси + реклама і просування.
Рентабельність IT проекту 11

До нас звернувся керівник компанії з call-центром з 10 співробітників. Підприємець зібрався їх звільнити і замінити чат ботом.

Як він проводив розрахунки:

  • зарплата кожного співробітника становила 18 000 грн;
  • за 10 місяців на 10 співробітників витрати становили 1,8 млн грн;
  • клієнт порахував, що за 10 місяців чат бот окупить витрати на своє створення.


Ми прийняли запит клієнта і взялися рахувати по-своєму. Занурившись в його його бізнес, ми зробили висновок, що цей чат бот не дасть клієнту бажаного ефекту. Принаймні за той час, на який розраховує клієнт.


Він не врахував кілька нюансів, які суттєво вплинуть на витрати:

  1. Деякі клієнти будуть продовжувати телефонувати, бо хочуть говорити з людиною;
  2. Система чат бота захоче час на впровадження і налагодження;
  3. Потрібно враховувати витрати на підтримку і оплату платформи.


Якщо врахувати всі витрати за 10 місяців, то всі витрати зросли б на 0,22 млн грн (з 1,8 млн грн до 2,02 млн грн). Окупити проект за 10 місяців не вдасться, а його доцільність в довгостроковій перспективі потребує детальних розрахунках, так як ми розраховували тільки короткострокову перспективу.

Принципи збільшення прибутку за рахунок впровадження IT-проекту

Скорочення витрат 

Це може бути скорочення штату, заміна висококваліфікованих співробітників на операторів системи, скорочення витрат на навчання, рекламу, просування. Як порахувати віддачу: обчисліть різницю між витратами до і після впровадження проекту - це і буде повернення інвестицій.

Зменшення витрат

Організаційне вдосконалення

Це підвищення ефективності роботи: робимо те ж, але більше, краще, швидше. Підвищіть швидкість обробки заявок - і кількість задоволених клієнтів збільшиться. Це означає, що кількість позитивних фідбеків зросте, як і пул клієнтів. Наприклад, якщо 1 оператор обробляє 10 осіб з чистим прибутком в 200 грн, навчіть оператора обробляти більше заявок (15 осіб), і ви отримаєте 300 грн. Як порахувати віддачу: порівняйте різницю між доходами до і після реалізації проекту.

Організаційне вдосконалення

Збільшення прибутків

Прямі та непрямі продажі. Сюди можна віднести впровадження інтернет-продажів, продажі ліцензій і підписок (прямі продажі), розміщення реклами, продаж лідів (непрямий продаж). Як порахувати віддачу: спрогнозуйте продаж з урахуванням реалізованого проекту і порахуйте різницю між чистим прибутком до і після впровадження проекту - це і буде сума повернення інвестицій.

Збільшення прибутків

Розрахунок ефективності IT-проекту

Оцінка ефективності інвестиційних проектів у сфері інформаційних технологій нічим не відрізняється від будь-якої іншої сфери. Самий релевантний спосіб це зробити - розрахувати рентабельність.

 Рентабельність - це загальний показник економічної ефективності роботи підприємства або використання капіталу і ресурсів.

 Рентабельність проекту - це фінансовий показник ефективності інвестицій в бізнес.

Для розрахунку рентабельності проекту існує універсальна формула:

Р = Вп / В, де Вп - вид прибутку, а В - виручка.

Стосовно до IT-проекту змінна «вид прибутку» - це, власне, віддача від проекту, а «показник, рентабельність якого потрібно розрахувати» - це вартість проекту. Таким чином, формула отримує вигляд:

R = (Віддача проекту / Повна вартість проекту) * 100%

Результат покаже суму доходу, який ви отримаєте після реалізації проекту на кожну грошову одиницю, вкладену в проект. Ці результати ви зможете порівняти з іншими інвест-проектами з аналогічної сфери. Мінімального рівня рентабельності не існує, значення вважається позитивним, якщо воно вище від депозитної ставки та альтернативних проектів.

* Депозитна ставка - відсоток від суми депозиту, який ви отримуєте за умови інвестиції.

Приклад розрахунку ефективності інвестиційного проекту в сфері IT

Припустимо, є компанія, яка за рік продає послуг на 13 млн грн. Розрахуємо рентабельність впровадження CRM. Припустимо, що завдяки автоматизації ефективність роботи співробітників виросте, і валовий дохід підніметься на 10%.

Вихідні дані такі:

  • загальна вартість проекту, включаючи розробку, впровадження, підтримку, оплату платформи - 1 млн грн;
  • віддача від проекту - 10% приросту до валового доходу від 13 млн грн - це 1,3 млн грн.

Підставляємо дані в формулу:

R = (1,3 млн грн / 1 млн грн) * 100% = 130.

Що означає, що на кожну вкладену гривню компанія отримає 1,3 грн додаткового доходу.

Хочете самостійно порахувати рентабельність проекту за декілька кліків? Ми створили калькулятор рентабельності IT-проекту спеціально для вас.

25.02.2018
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.