HowTo: Резюме кандидата в IT компанію | блог Evergreen 8 HowTo: Резюме кандидата в IT компанію | блог Evergreen 9 HowTo: Резюме кандидата в IT компанію | блог Evergreen 10

HowTo: Резюме кандидата в IT компанію

Перше враження про вас формує рекрутер/HR компанії, до якого потрапляє це резюме. Щоб підвищити шанси на потрапляння в пул кандидатів, яких запросять на співбесіду, потрібно скласти резюме, яке не змусить рекрутера плакати гіркими сльозами.

Розберемо "критичні" пункти резюме, які так "гаряче" люблять та обговорюють рекрутери в профільних чатах. Нижче наведені приклади того, як не треба робити. Взяті з реальних резюме (пунктуацію, орфографію і стиль збережено).

Бажана посада. Якщо в назві вакансії написано "PHP developer», не надсилайте резюме, в якому вказана бажана посада "Дизайнер" або "Продавець-консультант" чи "Юрист"...

Фото. Якщо немає відповідного фото, надсилайте резюме без нього. Не вставляйте в резюме фото:

  • під час відпочинку на природі чи на пляжі;
  • у весільній сукні чи костюмі;
  • селфі;
  • в обіймах з собакою, котом, мамою чи плюшевим ведмедиком;
  • з танцювального майданчика нічного клубу: я вірю, що ви на цьому фото дуже собі подобаєтеся, але - ні;
  • вирізані зі скану першої сторінки паспорта або студентського квитка;
  • там, де ви загадково сидите впівоберта і добре видно тільки вухо.

Невдалі фото для резюме
Фото реальні, котиків додали для анонімізації

Виняток можна зробити, якщо ваша професія пов'язана з творчістю, і креативне фото покаже ваші таланти.

Супровідний лист актуально писати, якщо ви прочитали опис вакансії, подивилися на сайт компанії, дізналися, чим вона займається і вирішили висловити, чим ви можете бути корисними і чому, або наскільки цілі та вектор розвитку компанії збігаються з вашими цілями. Шаблонний текст: "Доброго вам дня, шановний рекрутере ... ..мене зацікавила ваша вакансія ... прошу ознайомитися з моїм резюме ..." не пишіть. З першого речення очевидно, що це ні про що.

Антиприклади: 
Добрий день! Хочу у вас працювати. В житті я набагато кращий. 
Мета: добитися результатів, яких не добиваються.

Особиста інформація - забираємо все зайве:

  • не треба вказувати домашній номер телефону: вже ніхто не телефонує кандидатам додому;
  • домашню адресу та індекс: ви ж не чекаєте, що рекрутер напише вам листа чи приїде в гості особисто знайомитися? Вказати район проживання буде достатньо;
  • інформація про сімейний стан, кількість дітей, домашніх тварин, братів і сестер, їхні дати народження і знаки зодіаку - на етапі наймання непотрібна інформація;
  • моє улюблене: серія, номер паспорта чи закордонного паспорта, ким виданий тощо. Серйозно?! Для чого ви хочете повідомити це потенційному роботодавцеві?
Антиприклади: 
Народилася 21.10.1993, неодружена 
Сімейний стан: кішка, чоловік, кактус Семен

Email. Якщо у вас поштова скринька існує з часів юності, зверніть увагу на її назву, і якщо вас щось бентежить, то краще створіть нову скриньку - спеціально для резюме. Повірте, вона вам надалі знадобиться!

Антиприклади: 
popa.rulit@yandex.com 
maminayagotka91@mail.com 
bogorodica2000@domain.com

Досвід роботи пишіть в хронологічному порядку спадання, починаючи з останнього місця роботи. Коли перераховуєте обов'язки, не варто цитувати посадову інструкцію, а якщо вже і цитуєте - будьте ласкаві  поставити її в правильному відмінку.

Антиприклад: 
ТОВ "Кит", програміст. Обов'язки: 
- Розробляє систему на підставі програмного комплексу 
- Реалізує завдання, поставлені керівництвом 
- На підставі застосування математичного аналізу, математичних моделей і алгоритмів розробляє програмну реалізацію алгоритму, забезпечує його тестування і налагодження

Якщо ви розробник, перерахуйте технології, фреймворки, з якими працювали і рівень володіння, додайте посилання на приклад коду, GitHub або проекти, які ви зробили. Якщо ви дизайнер, копірайтер, РМ - додайте посилання на ваші проекти, роботи, публікації, портфоліо. Посилання на проекти, портфоліо або GitHub - це взагалі круто, тому що вони дозволяють оцінити ваш досвід і навики, і заощадити час HRа. З імовірністю 90% у вас запитають цю інфу -  вказавши її одразу, ви підвищуєте свої шанси на проходження до наступного етапу відбору.

Освіту вказуйте завжди після досвіду роботи. В світі IT вкрай рідко рішення про прийом на роботу ухвалюється на підставі того, який ВНЗ закінчив кандидат: набагато важливішим є ваш досвід. Серію та номер диплома вказувати не потрібно! Інформація про школу, яку ви закінчили та середній бал на ЗНО/в атестаті: залиште можливість пишатися вашою шкільною успішністю батькам, для роботодавця важливими є ваші практичні навички і знання.

Антиприклад: 
З 5 років захоплююся малюванням, закінчила художню школу.

Грамотність. Є багато додатків, в яких можна перевірити орфографію -  не полінуйтеся ними скористатися, якщо ви не впевнені в своїх силах.

Антиприклад: 
У подчененіі було болье 12 осіб

Якщо виправити вищеперелічені "косяки", ваше резюме стане на 300% інформативнішим, його буде легше читати і воно відображатиме саму суть вашого досвіду. Наважуйтесь, і омріяна робота - у вас в кишені!

Ольга Діденко, HR manager Evergreen

Ольга Диденко

У статті наведено максимально анонімізовані елементи реальних резюме

15.11.2016
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.