CTO as a Service - роль у бізнесі 8 CTO as a Service - роль у бізнесі 9 CTO as a Service - роль у бізнесі 10

CTO as a Service: аутсорсинг CTO

#Розробка

Для стартапів і компаній на стадії масштабування наявність в команді технічного керівника є обов'язковою. Старші розробники або засновники з сильною технічною підготовкою можуть керувати командою розробників програмного забезпечення на початкових етапах і контролювати технологічні масштаби проєкту. Коли бізнес починає зростати, компанія потребує технічно підготовленого менеджера, що консультуватиме й направлятиме організацію, надаючи кращі технологічні рішення для досягнення бізнес-цілей. Втім, якщо власники бізнесу не впевнені, чи варто їм наймати штатного технічного директора (СТО), модель CaaS може бути економічно ефективною альтернативою. З'ясуємо чому.

Що таке CTO as a Service?

CaaS (CTO as a service, технічний директор як сервіс) — новий спосіб співпраці з СТО: компанія наймає зовнішнього спеціаліста для вирішення технічних задач, розвитку і розв'язання проблем технічної команди, допомоги у втіленні в життя ваших амбітних ідей. Аутсорсинг СТО дозволяє застосовувати гнучку модель оплати: залежно від потреб компанії, позаштатний СТО працюватиме на вас, коли це необхідно: від декількох годин на тиждень до стандартного повного робочого дня, або час від часу — для зустрічі з вашою командою розробників чи інвесторів.  

Декілька ситуацій, коли допомога зовнішнього СТО може бути корисною для вашого бізнесу:

  • у вас є чудова ідея продукту, але ви не розумієте, як її реалізувати;
  • ви розробили свій перший продукт або частину додатку, але усвідомлюєте, що його архітектура не відповідає наступним етапам вашого продукту/послуги, або ж він застарів;
  • вашому бізнесу потрібен професіонал із багаторічним досвідом технічного керівництва, здатний допомогти у створенні продукту, ефективно обговорювати технологічні аспекти з інвесторами, оцінювати підрядників і створювати технічні дорожні карти проекту;
  • на даному етапі розвитку вашій компанії не потрібен штатний технічний директор, але для вас є важливим максимальний рівень гнучкості й економічної ефективності, що дозволяє платити тільки за ті послуги, яких потребує ваш бізнес;
  • вам потрібна об'єктивна думка на різні технічні питання, а також експерт, що буде скеровувати вашу команду розробників.

Якщо ви погоджуєтесь хоча б з одним чи декількома з перерахованих вище тверджень, то послуги з аутсорсингу СТО  —  те, що може допомогти вашій компанії.

Роль CTO в бізнесі

Залежно від сфери діяльності компанії, її маркетингових цілей і бізнес-ніші, технічний директор може мати різні обов'язки. Роль СТО також залежатиме від рівня стартапів, розміру команди, стилю управління бізнесом і інших факторів. СТО є публічним обличчям техвідділу і відповідає за управління дослідженнями й розробками (R&D), технологічний бюджет, а також за приведення ІТ-стратегії компанії у відповідність з бізнес-цілями та розробку інноваційних продуктів.

Топ-менеджмент

Як правило, типові обов'язки, що потребують участі СТО, включають наступне:

  • Короткострокова і довгострокова стратегія: моніторинг технологічних, соціальних і наукових тенденцій, що можуть вплинути на досягнення бізнес-цілей компанії, участь у прийнятті управлінських рішень, виявлення бізнес-ризиків і можливостей.
  • R&D: управління дослідженнями й розвитком технологій, підтримка актуальної інформації про технологічні стандарти та політику їх дотримання, дослідження і рекомендації щодо найбільш ефективних рішень тощо.
  • Технічний дизайн і вибір платформи: підтримка стратегічної спрямованості проєктів, управління декількома командами розробників, прийняття критичних технологічних рішень, як вибір платформи розробки, компонування архітектури продукту, планування технічного дизайну, технічний контроль та багато іншого.
  • Питання DevOps і MVP: побудова технічної складової продукту з нуля, вирішення технічних завдань, пов'язаних із першою ітерацією продукту, резервним копіюванням, техпроцесами, бюджетування доопрацювань MVP та багато іншого.
  • QA, тестування продукту і кібербезпека: розподіл задач між членами команди, що беруть участь в тестуванні і налагодженні продукту, узгодження підходів щодо контролю якості та технологій, розробка процедур і алгоритмів безпеки, екстрені аудити тощо.
  • Євангелізм: презентування технологічної стратегії компанії партнерам, раді директорів, інвесторам і співробітникам, пошук технічних спеціалістів і управління зростанням команди, побудова відносин з  клієнтами, вендорами, громадськістю тощо.   

CTO as a Service для стартапів

Якщо ваш бізнес — це продукт, необхідно планувати всі аспекти його розвитку від самого початку, включаючи команду розробників і обов'язки, стек технологій, інструменти розробки, а також систематизувати всі процеси, щоб звести до мінімуму ризик невдачі.

Звертаючись до послуг СТО-консалтингу від  Evergreen, стартапи можуть отримати консультації експертів щодо найкращих технологій та архітектури, професійне управління командою розробників, оперативну координацію задач, а також технічне консультування за наступними ІТ-послугами:

CTO as a Service для стартапів

ШІ-рішення. Створення ефективних рішень на основі технологій штучного інтелекту, які будуть одночасно здійсненними та не виходити за рамки бюджету проєкту.

UI/UX дизайн. Технічне консультування з архітектури, логіки сайту і візуального дизайну, які донесуть користувачам цінність вашого продукту та допоможуть вам вирізнятись на фоні конкурентів.

Розробка IoT. Ми маємо досвід розробки IoT-сумісних мобільних додатків і веб-сервісів для керування IoT-пристроями з метою мінімізації рутинних операцій і створення додаткових конкурентних переваг для бізнесу.

Розробка високонавантажених систем. Технічний дизайн і проєктування архітектури, стійкої до відмов, здатної витримувати високі навантаження, для створення ефективних комерційних проєктів.

MVP. Прототипування, тестування, розробка MVP додатків, вибір оптимального product/market fit, проходження всіх pivot'ів в житті продукту і тестування на реальних користувачах для оцінки ринку, підтримка подальшого зростання і масштабування команди розробників продукту. 

Розробка стартапів із нуля. Повний спектр послуг з проєктування, створення і реалізації стартапів “під ключ”. У нас є методики, що дозволяють “підхопити” проєкт, початий іншими розробниками, і вивести продукт на ринок.

Розробка SaaS. У нас є серйозний техстек і перевірені процеси, що дозволяють знайти баланс між готовими компонентами й індивідуальною розробкою для створення вашого унікального SaaS-продукту. Back-end/ front-end розробка, масштабована архітектура, інтеграція з внутрішніми системами й CRM, тестування, підтримка та обслуговування після запуску.

Розробка веб-порталів.  Визначення архітектури, дизайну платформи й підбір персоналізованих рішень.

CTO as a Service для малого і середнього бізнесу

Якщо компанія перебуває в процесі зростання і планує залучення інвестицій, дуже важливо переконати інвесторів в потенціалі продукту. Шанси на успіх набагато вищі, якщо у вашій команді вже є досвідчений спеціаліст з технологій, або ж вам варто звернути увагу на аутсорсинг СТО.

Ми постійно слідкуємо за ринком технологій і пропонуємо нашим клієнтам технічні новинки, які можуть принести прибуток або невдовзі стануть трендами. Ми стежимо за тим, щоб всі технології, використані в проєкті, були актуальними й “вирощуємо” релевантні та надійні технічні рішення, які не вимагають значних інвестицій. Послуги СТО від Evergreen охоплюють наступні категорії рішень для малого і середнього бізнесу:

CTO as a Service для малого і середнього бізнесу

ШI-рішення і розробка чатботів. Ми надамо вам найкращі технічні консультації та розробимо ефективні рішення на основі штучного інтелекту для підвищення продуктивності вашого бізнесу шляхом мінімізації рутинних операцій персоналу, а також допоможемо вивести спілкування з клієнтами на новий рівень.

Автоматизація бізнес-процесів. Досвід технічного лідерства в розробці автоматизованих систем управління бізнесом, які гарантують безперебійну роботу вашого бізнесу й дозволять вашим командам сконцентруватись на більш творчих завданнях.

CRM. Ми проконсультуємо вас про те, як впровадити CRM до початку проєкту, встановимо і налаштуємо CRM та будемо супроводжувати вас після запуску. 

UI/UX дизайн. Забезпечимо створення якісного UI/UX, що стане вашою перевагою для користувачів, дозволяючи вам продавати більше без необхідності вносити зміни в характеристики продукту. 

UI/UX аудит. Наші спеціалісти вивчають проблеми, що призводять до зниження конверсії, і знайдуть способи змінити ці процеси на вашу користь. 

Редизайн сайту. Створення плану редизайну, що охоплює зміни в візуальній частині й в частині функціоналу сайту та спрямований на покращення конверсії та статистики відвідувань. 

Технічна підтримка. Наш технічний підхід не обмежується самим лише оновленням контенту сайту, але також передбачає постійне поліпшення й оптимізацію функціоналу за участі залученої команди для подальшої підтримки.

B2B-розробка. Ми ретельно плануємо всі проєкти до початку роботи над ними й завжди враховуємо специфіку B2B-клієнтів.

Корпоративні сайти. Створення надійних сайтів, інтегрованих із системами бухгалтерського обліку, CRM, документообігу й управління командою, на підставі глибокого розуміння бізнесу, з яким ми працюємо. 

Розробка високонавантажених систем і e-commerce рішень. Технічний дизайн і побудова архітектури високих навантажень для створення ефективних комерційних проєктів. Індивідуальний підхід, надійність й вибір оптимального рішення для досягнення найкращого результату для вашого бізнесу.  

Переваги залучення СТО для бізнесу

Основні переваги залучення CaaS для стартапів і МСБ в баченні Evergreen можна підсумувати наступним чином: 

  • Зниження операційних ризиків. СТО допомагає налагодити стійкі операції, процеси й інфраструктуру, слідкуючи за ІТ-бюджетами й покращуючи планування ресурсів, приймаючи участь в антикризовому управлінні бізнесом, питаннях безпеки, через спільне керування й управління ризиками, продуктами й складання планів.
  • Спостереження за тенденціями на ринку галузі та трансформація бізнесу. Враховуючи велику кількість проєктів, з якими ми працюємо, важливо визначити й запровадити стратегії розвитку згідно з сучасними методологіями розробки й передової практики, сконцентруватись на цільових ринках бізнесу й реалізувати проєкти для підтримки клієнтського досвіду.
  • Створення стратегії цифрової трансформації шляхом контролю за перетворенням кожного бізнес-процесу й пропонуючи варіанти, яким чином технології можуть допомогти компанії досягти більших успіхів. 
  • Підтримка у створенні команди. Менторство в команді, коучинг і допомога в підвищенні кваліфікації, прийом на роботу нових співробітників, заповнення технічних прогалин у процесі пошуку необхідних технічних спеціалістів. 
  • Висхідний менеджмент. Спілкування з зацікавленими особами й інвесторами та представлення їм технологічних стратегій та планів їх реалізації.

Наша команда має багаторічний практичний досвід у програмуванні, проєктуванні системної архітектури та ПЗ, а також технічному консалтингу. Для стартапів, невеликих і середніх компаній Evergreen — це не просто підрядник у розробці, але й технологічний консультант та бізнес-партнер.

Основною метою нашої діяльності є досягнення результатів для клієнта: розрахунок ROI до початку проєкту, консультації за вибором оптимального технічного рішення відповідно до вимог і в інтересах клієнта.

Ваш партнер у наданні послуг СТО і технічного консультування  — Evergreen

Вашому бізнесу потрібен технічний консультант для створення ефективної tech-стратегії, управління командою розробників і комунікації з вашими інвесторами та замовниками? Потрібна підтримка у просуванні бізнесу за допомогою передових технологій згідно з вашими стратегічними пріоритетами?

Зв'яжіться з нами якомога скоріше  — будемо раді проконсультувати вас з будь-якого професійного питання. Просто зателефонуйте нам або заповніть форму.

24.05.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.