Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 8 Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 9 Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 10

Розширення браузера, їх види та користь

#SaaS

Що таке розширення браузера

Розширення браузера - це мікропрограма, яка розширює (доповнює) функціонал браузера, вона також може через браузер вбудовуватися в хмарний софт і розширити його функціонал. Їх називають browser extensions (розширення браузера), plug-in (плагін), або add-on (доповнення), і зараз вони підтримуються практично всіма браузерами. Найпопулярнішими є розширення для Google Chrome і розширення для Firefox.

Для створення розширення потрібно знати HTML, CSS, JavaScript і продумати його функціональне навантаження. Готове розширення надається користувачеві у вигляді архіву, або завантажується через офіційний магазин розширень браузера (Chrome, Opera, Firefox та інші), і просто активується.

Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 11

Для чого потрібні розширення Хром, Опера, Firefox та інші. Основні види browser extensions

Головне призначення розширень зрозуміле вже з самої назви - розширити функціонал браузера. Плагіном можна вбудувати свої елементи до будь-якого хмарного сервісу з метою інтеграції, додаткових можливостей для SaaS, створення мікросервісу, або просто як додатковий інструмент.

Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 12

Залежно від мети, з якою створюється розширення, можна виділити наступні його види:

Інтеграційні розширення

Хмарний софт для CRMок, програм управління складом і багатьох інших  систем з ведення бізнесу набуває все більшої популярності, а жоден хмарний провайдер не дає можливості вбудуватися в нього і підігнати під себе. В такому випадку розширення - класна можливість взяти добре продуманий хмарний сервіс і вмонтувати в нього одну або кілька своїх кнопок. Їй можна присвоїти функцію експорту даних і налаштувати процес обміну даними між різними внутрішніми системами. Таким чином можна отримати кастомний функціонал до чужого хмарного софту.

Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 13

Додаткові можливості вашого SaaS в будь-якій вкладці браузера

Це можуть бути фонові сервіси різного характеру: перевірки, підказки, календарі, перекладачі, помічники тощо.

Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 14

Мікросервіси

Це мікропрограми, які викликаються "по кнопці" і взаємодіють зі сторінкою. Потрібні вони для сервісів, які має сенс запускати в середовищі іншого сайту / додатка. Він може зчитувати інформацію з сайту, на якому його викликали, і тим самим істотно спростити користувачеві взаємодії. Це можуть бути будь-які сервіси заміток, скріншотів або відео, вони можуть не просто зберігати дані, а відразу вивантажувати в хмару або відправляти, наприклад, поштою.

Розширення для браузерів. Їх типи, користь, застосування. 15

Інструменти для розробників

Викликати інструменти, не закриваючи браузер - дуже зручна можливість для розробників. Є велика кількість таких розширень, але про це ми розповімо іншим разом.

Переваги та недоліки розширень браузера

Переваги розширень:

  • Швидкість доступу, зручність і зрозумілість використання;
  • Кросплатформеність - здатність працювати на будь-якій платформі, де є браузер;
  • Можливість інтегрувати неінтегроване, додати свою функціональність в сторонні продукти, доступу до ядра яких немає;
  • Можливість об'єднувати свої системи і хмарні сервіси в комплексний корпоративний ландшафт систем;

Недоліки браузерних розширень:

  • Необхідність періодичних оновлень розширення під оновлення браузера або сервісу;
  • Під кожен браузер потрібно писати окрему версію розширення;

Застосування розширень - поширене явище на заході і стає все більш популярним у нас. Дійсно, при своїй простоті і функціональності, вони заслуговують на особливу увагу. Якщо ви маєте схожу ідею не знаєте, як втілити її в життя - напишіть нам, ми можемо створити розширення будь-якої складності.

14.04.2018
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.