Internet of Things введення і огляд можливостей 8 Internet of Things введення і огляд можливостей 9 Internet of Things введення і огляд можливостей 10

Internet of Things: вступ і огляд можливостей

За допомогою IoT, звичайні речі легко перетворюються на розумні. Будь-які побутові об’єкти можна під’єднати до Інтернету, так само як ноутбук або смартфон. Згідно з дослідженнями IDC, ринок IoT за показниками 2014 року коштував $ 665,8 млн, і досягне $ 1,7 трлн до 2020 року. Давайте разом розберемося що таке інтернет речей, і чим iot development буде корисний для вас.

Що таке Internet of Things?

Internet of Things = “Інтернет речей” = IOT = іот = розумна квітка = розумний будинок = розумна садиба = розумне місто = розумне все, що завгодно: від годівниці для котика до цілої ферми.

Інтернет речей (Internet of Things, скорочено IoT) – це комплекс пов‘язаних між собою пристроїв, що доопрацьовані унікальними функціями та здатні обмінюватися даними через інтернет без участі людини.

Попросту, IoT – озумні речі, забезпечені датчиками, здатні збирати та відправляти інформацію через інтернет, програмовані для різних дій і керовані дистанційно.

Найбільш поширені терміни в цьому середовищі: Internet of Things device и Internet of Things ecosystem.

Internet of Things device Internet of Things ecosystem

Що таке Internet of Things device?

Internet of Things device, або просто інтернет-річчю може бути будь-який автономний пристрій, підключений до інтернету, який можна контролювати дистанційно. У такій ролі може виступати навіть людина з кардіоімплантантом, сільськогосподарська тварина з біочіпом, автомобіль і будь-який інший фізичний чи штучний об’єкт, якому можна присвоїти IP-адресу й дати доступ до передачі даних  у мережу.

Що таке Internet of Things ecosystem?

Internet of Things ecosystem, так звана екосистема інтернет-речей – це сукупність компонентів, які забезпечують підключення до пристроїв IoT.

На що здатен Internet of Things

Коли ми говоримо про можливості інтернету речей, тут не можна бути гранично точним і конкретним. Можливо, поки ви читаєте це речення, можливості ще збільшилися. Я б сказала, що тут немає конкретних рамок. IoT вже здатен покрити автономне управління цілим містом, що вже й казати про можливості в побуті чи бізнесі. Можна брати найсміливіші, і, здавалося б, неможливі ідеї та постаратися реалізувати їх за допомогою інтернету речей. Є висока ймовірність того, що всі ваші ідеї можна втілити – питання тільки в часі, засобах і команді фахівців.

Галузі, в яких уже активно використовують Internet of Things у всьому світі

IoT галузі

Чим IOT може бути корисний особисто вам?

IoT можна поділити на три категорії:

IoT категорії

1. Побутовий Інтернет речей

Сучасні технології покликані спрощувати наше життя. Зараз велика частина населення не уявляє свого життя без смартфонів – не тому що це круто, ново і модно, а тому, що це зручно і економить наш час. Раніше смартфони були дивиною, їх наявність свідчила про статус власника. Тепер смартфони є у кожного школяра, а у діток молодшого віку (хоча ще не у всіх) – мобільні годинники. Це і є інтернет речей. Мине ще кілька років, і машини без інтернету, квартири без автоматизованого управління будуть вважатися такою ж дикістю як зараз людина без смартфона.

ІоT у побуті спрощує життя, скорочує час на рутинні операції, дозволяє людям робити тільки те, що приносить задоволення. Все, що може бути зроблено без участі людини, можна зробити за допомогою інтернету речей.

Що це може бути?

Умные дома
Розумні квартири/будинки
  • Повна автоматизація всього, що можна автоматизувати від вмикання/вимикання світла та відкривання/закривання штор до закупівлі продуктів і побутових предметів;
Бытовые процессы

Автоматизація одного або декількох побутових процесів:

  • регулювання опалення з урахуванням прогнозу погоди;
  • відключення електрики, де це можливо, коли вдома нікого немає;
  • шафа, що підкаже як одягнутися з урахуванням прогнозу погоди на день;
  • кава, що почне варитися, коли спрацює ваш будильник;
  • духова шафа або мікрохвильовка, які почнуть приготування чи розігрів вашої вечері, коли ви ще будете їхати додому;
  • і багато інших цікавих речей…
Автоматизация сада

Автоматизація дачної ділянки/городу/саду:

  • тут усе залежить від фантазії, від системи автоматичного поливу до робота садівника з руками-граблями.
Умный автомобиль

Розумний автомобіль

  • зараз уже багато машин мають комп’ютерне управління, і якщо машиною можна керувати віддалено – це і буде IoT пристрій, або “розумна машина”;
  • наприклад, машина може бути під’єднана до вашого органайзера та прокладе вам маршрут із урахуванням пробок. А такж попередить, якщо потрібно виїхати з дому заздалегідь.

Багато іншого, що відбувається у вашому житті можна автоматизувати за допомогою інтернету речей.

2. Інтернет речей для бізнесу

Використання розумних речей (smart devices) – вагома конкурентна перевага, якщо підійти до питання стратегічно. Наприклад, контролюючи обсяги використання електроенергії, компанія може істотно знизити витрати. IoT може допомогти підвищити ефективність продажів, відстежувати поведінку споживачів усередині магазину, пропонувати рішення, що підвищують попит на продукцію.

Основні критерії, за рахунок який інтернет речей покращує ведення бізнесу:

  • позбавляє бізнес-процеси рутинних операцій, тим самим заощаджуючи час працівників;
  • заміняє деякі ролі, тим самим скорочуючи кількість персоналу та витрати на нього;
  • дає конкурентну перевагу. Будьте новатором: революційні технології в моді – це найкращий PR;
  • поліпшує продукт чи послугу за допомогою інтернету речей;
  • дозволяє скоротити витрати за рахунок більш раціонального використання ресурсів

Реальні та нереальні приклади того як IOT може покращити ваш бізнес

Позбавлення від великих черг

Черги

Позбавлення від великих черг у людних місцях. У залах закладів громадського харчування, де великий потік людей, встановлюють екрани, які повноцінно приймають замовлення та дають можливістю одразу їх оплатити. Потім дані з цих розумних екранів надходять у центр обробки та видаються у вигляді переліку команд різним співробітникам: у цех готування, відповідальним за кожен вид продукту висвічується необхідна для приготування кількість; в цех збірки відображається замовлення, яке потрібно буде зібрати, коли їжа по конвеєру прийде з цеху готування. Щойно замовлення зібране, на табло висвічується повідомлення клієнту, що його замовлення готове. Це дає можливість обробляти в рази більше замовлень при тій же площі, кількості персоналу, і без метушні.

Окремий бізнес, чи супермаркет

Окремий бізнес

Всі вже звикли до дверей на датчиках руху, які відкриваються самі. Але що як допрацювати їх і зв’язати з камерами в готелі/магазині? Розробити програму, що розпізнає обличчя та дії людей, обчислює крадіжки та правопорушення, і підключити її до системи відкриття дверей. Зробити так, щоб двері просто не відчинилися перед правопорушником, а службі охорони або поліції надійшов сигнал тривоги. Ловити порушників стане дуже просто, а місця з подібними системами бандити та злодії обходитимуть стороною.

Рестораний бізнес

Рестораний бізнес

Завдяки IOT можна пов’язати офіціанта з гостями його столиків. Гості зможуть викликати офіціанта будь-якої миті, а він миттєво побачить звернення за допомогою годинника чи іншого девайса. Це дасть офіціантові можливість ніколи не переплутати столики чи замовлення та позбавить відвідувачів від тривалого очікування. До слова, це наш реальний проект, і його результатами ми поділимося вже зовсім скоро.

Турбота про екологію

Екологія

Економія на ресурсах. Зелений PR. Одне рішення, що приносить багато вигоди. Якщо цілу офісну будівлю/кафе/торговий центр/та що завгодно перевести на автоматизовану систему контролю за витратою електроенергії, тепла, води й світла, можна заощадити багато ресурсів і нажити імідж компанії, лояльної до навколишнього середовища. А все це дуже просто реалізувати – за принципом системи розумного будинку:

  1. Автоматизувати систему опалення (обігрів і кондиціонування вмикається та вимикається автоматично, при досягненні певних температурних показників).
  1. Автоматизувати електроспоживання (електрика працює тільки там, де є люди: світло вмикається і вимикається автоматично. Якщо день сонячний, і приміщення достатньо освітлене – світло не вмикається, поки рівень освітленості не впаде нижче норми).
  1. Крани на сенсорному керуванні (в офісах і громадських місцях часто зустрічається надмірне споживання води).
  1. Сонячні та вітрові батареї на вікнах і дахах: такий вид енергії більш екологічний і безкоштовний (за винятком самої установки). Додатковий бонус: чим більша будівля, тим більше сонячних променів можна зібрати.

3. Промисловий інтернет речей

Це рішення для великих заводів, концернів або фермерств. Що більший бізнес, то вагомішою є роль інтернету речей у ньому. Принципи та ідеї все ті ж, що і для побутового та для бізнесу IOT, різниця лише в масштабах. Коли у вас маленька садиба – автоматичний полив просто економить час господаря. Коли це безкраї поля – йдеться вже про пристойні вигоди. Можливо, ви звертали увагу, що по наших полях досі протягом цілого дня їздять поливні машини. Страшно уявити, скільки грошей компанії витрачають на солярку і заробітну плату водіям.

Internet of things здатен з’єднати всі-всі процеси на вашому заводі в єдиний механізм і замінити мінімум 30% працюючих на вас людей. Тут найголовніше – комплексний підхід. Іншими словами, якщо взявся за нові технології – використовуй їх по максимуму.

Чи правда, що створювати internet of things складно, довго і затратно?

Внедрение IoT не является большой проблемой, особенно когда вы занимаетесь бизнесом. Сегодня он факультативен, и очень редко встречается, но все, кто его используют – занимают лидерские позиции на рынке. И уже через несколько “завтра” internet of things будет везде, и не использовать его будет дико, по крайней мере в бизнес кругах.

Так что вам мешает быть среди первых и не ждать бешеной конкуренции в погоне за лидерами ниши? Станьте лидерами сами. Думаете это стоит сотни тысяч долларов? Может некоторые проекты столько и стоят, но многие идеи легко воплотить при разумных расходах, а пользу, которую они вам принесут, даже трудно представить.

Нове правило майбутнього каже: «Все, що може бути під’єднано, буде під’єднано». Тож не опирайтеся цьому, не бійтеся нового й невідомого! Просто зловіть цю хвилю, і нехай вона несе вас назустріч технологічним проривам.

Готові впровадити IoT? Маєте питання?

Напишіть нам вашу ідею, і ми допоможемо втілити її в життя: продумати логіку роботи та методи, за допомогою яких її втілення не коштуватиме космічних сум. А також пройдемо разом із вами весь шлях по її реалізації.

30.06.2018
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.