Топ 5 окулярів доповненої реальності (AR) 8 Топ 5 окулярів доповненої реальності (AR) 9 Топ 5 окулярів доповненої реальності (AR) 10

Smart окуляри — пристрій, що змінює реальність

#Розпізнавання образів

Smart glasses належать до пристроїв доповненої реальності (AR). Однак існують також окуляри віртуальної реальності (VR). Чим вони відрізняються? Як влаштовані smart окуляри? Які мають функції? У цій статті ми відповімо на ці й інші питання, а також продемонструємо 5 найкращих, на нашу думку, моделей “розумних” окулярів

Для початку коротка довідка:

Доповнена реальність (AR) —  поєднання реальних і згенерованих комп'ютером зображень, які накладаються одне на одне, у результаті чого користувач поринає в інший світ. Цей принцип реалізований у грі Pokemon Go: на екрані смартфона ви бачите водночас і те, що дійсно вас оточує і неіснуючі об'єкти — покемонів.  Важливо, що AR гаджети лише вносять візуальні корективи в те, що бачить користувач, а не перекривають картинку реального світу. Також пристрої можуть слугувати додатками, що зберігають і передають інформацію. 

Існує лише чотири типи пристроїв доповненої реальності:

  • Heads up displays (HUDs) — прозорий дисплей
  • Holographic displays — голографічний дисплей
  • Smart glasses — “розумні” окуляри
  • Handheld/Smartphone based — мобільні/створені для смартфонів

Виртуальная реальність (VR) — створення моделювального середовища, яке геть відрізняється від дійсності. Віртуальна реальність впливає на всі органи почуттів людини: зір, слух, дотик, нюх і інші. VR пристрої слугують для повноцінного занурення в уявний світ, наприклад відеогру. Для цього до окулярів прикріплений екран або додана можливість вставити особистий смартфон. 

Загальні характеристики smart окулярів 

Найпоширеніші "розумні" окуляри зовні дуже схожі на звичайні. Головні відмінності в основному в боковій частині, де розміщені комп'ютер, датчики, камера. Також окуляри мають оптичний дисплей, завдяки якому в полі зору користувача відбувається накладення образів та інформації на існуючу реальність. У результаті зображення проявляються безпосередньо через оптичні елементи, такі як голографічні хвилеводи й інші системи, які забезпечують накладання графіки на картинку реального світу.Smart glasses

https://brandingforum.org/

Будь-які "розумні" окуляри мають сенсорну панель на дужках, що дозволяє керувати пристроєм легкими дотиками до оправи. AR пристрої пов'язані з додатками на смартфоні через Bluetooth або WiFi.

"Розумні" окуляри мають три основні функції:

  • Дозволяють людині розмовляти по гучному зв'язку й отримувати інформацію у вигляді повідомлень на екран
  • Можна записувати зображення, відео та аудіо, активуючи функцію голосовими командами або легким дотиком пальців до сенсорної панелі на дужках окулярів
  • Доповнення реальності віртуальними об'єктами, наприклад, для ігор

Гаджет використовується як для розваг, так і в різних серйозних і важливих для суспільства областях, таких як освіта, медицина, оборона та промисловість. У кожній із них є свої професійні складності та свої вимоги до роботи гаджетів, які вирішуються технічно: у пристрій можна додати всі необхідні функції.Приклад використання smart окулярів

https://www.heise.de/

 Найкращі на сьогодні приклади “розумних” окулярів 

До цього ми говорили про smart окуляри в загальному. Прийшов час познайомитися з деякими моделями більш конкретно й оцінити їхні характеристики та переваги. Нижче 5 найцікавіших з нашої точки зору примірників.

Korin Solos

Korin Solos — позиціонують себе як найкращі друзі спортсменів і мають вигляд сонцезахисних окулярів, управляти якими можна безконтактно. Ці smart окуляри оснащені невеликим дисплеєм, що дозволяє бігунам і велосипедистам у режимі реального часу переглядати швидкість пересувань і частоту серцевих скорочень, а також внутрішніми динаміком і мікрофоном із двостороннім зв'язком. Solos не мають власного процесора або пам'яті та керування ними відбувається з телефону.

Технічні характеристики

Дисплей:

16: 9

Вага:

65 g

Заряд аккумулятора: 

до 5 годин роботи

Безпровідний зв'язок: 

Bluetooth Classic, Smart 2,4 ГГц, датчики ANT +

Також: 

  • Наявність мікро-USB
  • Ступінь захисту від пилу та вологи IP54
  • Працює з MapMyFitness, Strava та TrainingPeaks

Вартість: 

$499

Korin Solos

solos-wearables.com

Vuzix M300  

Vuzix M300 — успішний приклад smart окулярів зі зручною та міцною оправою, розроблених для виробничих підприємств. Окуляри можуть кріпитися як на голові, так і на касках. Також підходять в якості захисного пристрою для очей. Особлива перевага окулярів Vuzix M300 в тому, що управляти ними можна голосом (у своїй заводській версії, вони "розуміють" кілька мов) та рухами очей. Представник Vuzix M300 заявив, що окуляри допомагають співробітникам комунікувати один із одним, оптимізують навчання та підвищують продуктивність праці, надаючи необхідну інформацію в режимі реального часу.

Технічні характеристики

Дисплей:

16:7 

Заряд акумулятора: 

до 12 годин роботи

Камера: 

10 MP, відео 1080 р

Пам’ять: 

64 Gb внутрішня + 2 Gb оперативна пам'ять

Процесор: 

2-ядерний процесор Intel Atom

Безпровідний зв'язок: 

WiFi, Bluetooth 4.1

Також: 



  • Мають основу гіроскопу, B-анізакселерометр, магніт і вбудований компас
  • Наявність мікро-USB
  • Автофокус і оптична стабілізація зображення

Вартість: 

$1.500

Vuzix M300

vuzix.com

Vuzix Blade Commercial Edge

Vuzix Blade Commercial Edge — розумні окуляри для розваг, повсякденних і комерційних завдань. Інтегровані системи камер фіксують маркери AR і цілі, дозволяючи головному комп'ютеру чи мобільному пристрою об'єднувати реальний і віртуальний світи. У полі вашого зору можуть з'явитися покажчики на карті, дані про погоду, меню ресторану та  повідомлення з соціальних мереж. Переваги — безконтактне управління та можливість використовувати корекційні лінзи для зору.

Технічні характеристики

Дисплей:

480x853

Заряд аккумулятора: 

до 4 годин роботи

Камера: 

8 MP, відео 720p 30fps или 1080p 24fps

Пам'ять: 

4 Gb 

Процесор: 

4-ядерний процесор ARM

Безпровідний зв'язок: 

WiFi, Bluetooth 

Також: 

  • Наявність мікро-USB для навушників
  • Слот розширення MicroSD

Вартість: 

$ 999

Vuzix Blade Commercial Edge

cronio.sv

Google Glass Enterprise Edition 2

Google Glass Enterprise Edition 2 — окуляри доповненої реальності, також відомі як «EE», виробництва Google. Вони —  більш вдала спроба компанії вийти на ринок Smart Glass у порівнянні з першою моделлю Google Glass, і орієнтовані виключно на бізнес-ринок. Завдяки зручній і легкій оправі пристрій майже не відчувається при носінні. Його можна використовувати цілий день, замінивши звичні засоби зв'язку (телефон, ноутбук, смартгодинник). Користувачі можуть використовувати ці AR окуляри для доступу до необхідної їм робочої інформації: до контрольних списків, інструкцій, а також для відправки інспекційних фотографій або відеороликів.

Технічні характеристики

Дисплей:

640x360

Вага:

46 g

Заряд аккумулятора: 

до 8 годин роботи

Камера: 

10 MP, видео 1080 р

Пам'ять: 

32 Gb внутрішня + 3 Gb оперативна пам'ять

Процесор: 

Qualcomm Snapdragon XR1

Безпровідний зв'язок: 

WiFi, Bluetooth 

Також: 

  • Наявність порту USB-C та USB 2.0 480Mbps
  • 3 мікрофони

Вартість: 

$999

Google Glass Enterprise Edition 2

https://static.pressfrom.info/

ODG R-7 HL

ODG R-7 HL — розумні окуляри, призначені для працівників виробничої сфери, де без захисного спецодягу не обійтися. Окуляри мають підвищену стійкість до падінь, ударів, вібрацій і екстремальних температур, замінюють звичайні захисні окуляри, але при цьому виконують ще й смарт функції. Наприклад, можуть виводити на екран інструкцію зі збірки деталей або необхідну додаткову інформацію. Захисна модель створена для використання на підприємствах у галузях електроенергетики, нафтовидобутку, фармацевтики та хімічної промисловості. В окулярах можна легко міняти і багаторазово використовувати лінзи, навіть в активному ненормованованому середовищі.

Технічні характеристики

Дисплей:

16:9

Вага:

182 g

Заряд аккумулятора: 

до 3,5 годин

Камера: 

4МР, 1080p при 60 к/с (720p при 120 к/с)

Пам'ять: 

64 Gb внутрішня + 3 Gb оперативна пам'ять

Процесор: 

4-ядерний процесор Qualcomm Snapdragon

Безпровідний зв'язок: 

Wi-Fi, Bluetooth і GPS

Також: 



  • 2 вбудованних інерціальних вимірювальних блоків із 3-осьовими акселерометром, гіроскопом, магнітометром
  • Потрійний захист очей: ANSI Z87.4 + (ударний захист), ANSI Z87.1 + D3 (захист від бризків), ANSI 287.1+ D4 (захист від пилу)
  • Магнітний USB-кабель для передачі даних і живлення
  • Датчики: висоти, вологості, освітлення
  • Ar Venting, щоб обмежити запотівання пристрою

Вартість: 

$ 2,750

ODG R-7 HL

https://gagadget.com/

Smart окуляри для людей із вадами зору різного ступеню 

Вище ми розповіли про те, як зазвичай використовують смарт окуляри в побуті та на роботі. Але крім перерахованих переваг "розумні" окуляри — ще й пристрій, здатний у буквальному сенсі відкрити світ. Смарт окуляри можуть допомогти людям із дуже поганим зором, і навіть тим, хто зовсім втратив можливість бачити.

Принцип дії полягає в тому, що камера на окулярах фіксує зображення, а штучний інтелект їх аналізує й озвучує отриману інформацію. Таким чином, люди з обмеженими можливостями можуть розпізнавати своїх близьких і знайомих. А ще дивовижніше те, що завдяки смарт окулярам вони отримують можливість читати та проводити час із друзями за настільними іграми.

Smart окуляри — один із багатьох прикладів того, наскільки технології полегшують життя людині та роблять її роботу більш ефективною. Шукаєте технологічне рішення, яке посилить ваш бізнес? Звертайтесь до нас!

01.08.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.