Проект “Джерело”: створення системи дистанційного навчання  8 Проект “Джерело”: створення системи дистанційного навчання  9 Проект “Джерело”: створення системи дистанційного навчання  10

Влітку 2019 роки до нас звернулася школа "Джерело" з ідеєю, що ми спершу визнали несподівано масштабною для них: створити повний пакет ПО для управління школою. Почати передбачалося з системи, якої немає в більшості шкіл дистанційного навчання: внутрішнього месенджера для учнів і вчителів, надалі запустити традиційну LMS (управління курсами, уроками, тестами) і на завершення робіт запустити систему управління школою цілком: звіти для держави, відомості успішності, оплати і т.п.

Особливості замовника

У школі "Джерело" навчаються учні з усіх куточків України і більше ніж з 35 країн. “Джерело” надає можливість проходити різні форми дистанційного навчання за програмою 1-11 класів і видає атестат державного зразка. 

Спочатку "Джерело" працювало на LMS Moodle, істотно дописаною внутрішніми силами замовника. Притому дописаною настільки, що нам довелося перекреслити практично все і почати з нуля. Зате фінальний результат дав замовнику потрібний результат. Кращим підтвердженням успішності роботи стало те, що цей же замовник потім звертався до нас знову - разом із ним ми реалізували кілька проектів, про які розповімо нижче.

Проект “Чат”

Основна цінність проекту "Чат" - можливість об'єднати учнів і вчителів в єдиному комунікаційному середовищі. "Чат" дає можливість створювати групи на зразок тих, що в телеграмі або Skype. Учні та вчителі можуть обмінюватися в них повідомленнями, відправляти файли, відео тощо.

Також ми створили можливість учасникам проекту спілкуватися не тільки у групах, а й 1 на 1. Найцікавіше, що група може створюватися під конкретний клас, курс або навіть урок. Наприклад, "8й клас", "9 клас. Математика "або" 9 клас. Математика. Квадратична функція ".

Чат "Джерело"

В інших системах, що існують на ринку, наявна відчутна незручність: на масштабах більше декількох сотень учнів уже дуже складно створювати такі групи і гнучко ними управляти у традиційних і навіть корпоративних месенджерах (Slack та ін.). У таких випадках потрібно заводити учнів, вчителів, стежити за тим, хто в якій групі знаходиться, вручну переводити людей з групи в групу і т.п. Створений нами "Чат" дозволяє робити це практично без зусиль.

Родзинкою проекту стала інтеграція з "віртуальною дошкою" (Whiteboard): учасники будь-якої групи можуть у будь-який момент відкрити віртуальну дошку в чаті й одночасно малювати на ній, обговорювати голосом і з відео. Учитель може демонструвати свій екран або робочий стіл, писати формули тощо, а учні можуть надавати зворотний зв'язок, що дуже зручно для навчання.

Проект “Курси”

Проект "Курси" дозволяє створювати й управляти курсами, темами, уроками і тестами.

Основна його відмінність від Moodle - консолідація всіх необхідних функцій. Платформа "Курси" дозволяє зібрати воєдино весь необхідний функціонал (для Moodle він працював за допомогою з'єднання зовнішніх модулів (плагінів)).

Кожен навчальний рік у Moodle починався з доробок і переписувань, пов'язаних із нововведеннями в навчальному процесі. При цьому постійні збої в його роботі і більша кількість дописаного функціоналу вже не дозволяли оновлювати ядро ​​і продовжувати кастомізацію під навчальний процес.

Тому нова система зібрала в собі найзручніші рішення в області організації процесу навчання.

  1. Зовнішній вигляд курсу став більш інформативним і лаконічним. Зовнішній вигляд

  1. Створення завдання для перевірки знань учнів спростилося. Приклад завдання

  1. Внутрішня структура курсу стала більш зрозумілою.

    Зміна структури

Це ще не повний перелік можливостей системи.

Для фінансування проекту "Курси" школі "Джерело" вдалося залучити фінансування Європейського банку розвитку і реконструкції (ЄБРР). Ми в Evergreen виступили авторизованим консультантом ЄБРР і реалізували систему чітко в строк і бюджет.

Хочете створити власну систему для онлайн-навчання, що об'єднує все краще на ринку, або навіть запропонувати щось абсолютно нове? Звертайтеся, будемо раді втілити вашу ідею в життя.

16.12.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.