Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами - Evergreen - Corezoid розробка, Київ, Україна 8 Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами - Evergreen - Corezoid розробка, Київ, Україна 9 Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами - Evergreen - Corezoid розробка, Київ, Україна 10

Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами

#BPA, RPA, CRM

BPM-системи вирішують внутрішні завдання бізнесу, Corezoid - зовнішні

Як влаштовано більшість сучасних BPM-систем? Як правило, вони складаються з двох частин: база даних і модуль, що зберігає схеми бізнес-процесів. Програміст (або scheduler – автоматично) робить вибірку з бази даних, потім дані передаються в BPM-модуль, далі відбувається маршрутизація по якомусь алгоритму, і дані віддаються назад на зберігання в базу даних (агов, до нових зустрічей!).

Хочеш змінити бізнес-процес? Налаштовуй все в редакторі BPM, тестуй, деплой на сервер.

Які проблеми в BPM-підході:

  1. Система весь час дивиться в минуле. Бази даних створені для роботи з історичними даними. Поки програміст не зробить вибірку і не передасть її далі, нічого не відбудеться і від даних не буде користі.
  2. З базами даних і їх зв'язкою з BPM-системами працюють IT-шники, звичайній людині не розібратися.

Ці проблеми викорінює хмарна ОС Corezoid, в якій я будую процеси і описую стан об'єктів вже більше, ніж півроку.

BPM-системи заточені під опис процесу. При цьому в середовищі бізнес-аналітиків відбувається бурхливе обговорення того, що насправді, первинним має бути стан об'єкта і фіксація зміни цього стану, а не просто опис процесу.

Саме для цього і розроблялася ОС Corezoid. Досвіду роботи з BPM у мене немає, тому я звернувся до експертів, щоб зрозуміти відмінність Corezoid від BPM-систем.

На мої питання з радістю погодився відповісти Антон Витязь , експерт по роботі з BPM-системами: K2 Blackpearl, AgilePoint NX, IBM BPM:

Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами - Evergreen - Corezoid розробка, Київ, Україна 11

— Corezoid – це система, якою можуть користуватися менеджери без досвіду програмування. Наскільки BPM-системи доступні для навчання таким людям?

— В ідеалі, система повинна бути максимально простою для бізнес-аналітиків – дозволяти інтуїтивно зрозуміло і просто описувати схеми бізнес-процесів. Бажано підтримувати стандарти для моделювання бізнес-процесів (BPMN), мати можливості для розширення, застосовувати різні схеми подання для різного типу процесів (business process, state machine). Все це, крім підтримки BPMN, є в Corezoid.

— Які Ви бачите переваги Corezoid над BPM-системами?

— Я б говорив про специфічну і, в певному розумінні, унікальну нішу для платформи Corezoid – швидку побудову бізнес-логіки в хмарі з великою кількістю зовнішньої взаємодії (комунікації з клієнтом, інтеграція з банками, системами електронної комерції і так далі). Треба пам'ятати, що BPM-системи сфокусовані на вирішенні внутрішніх завдань бізнесу: автоматизація внутрішніх бізнес-процесів, інтенсивне використання внутрішнього контенту.

У випадку автоматизації процесів, що лежать поза компанією, потрібна специфічна архітектура, найкращі інтеграційні можливості, готові модулі підключення до різних комунікаційних каналів, банківських систем. Corezoid відмінно усуває прогалину в створенні процесів, що забезпечують не стільки логіку всередині компанії, як логіку цілого ланцюжка або навіть мережі партнерів.

Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами - Evergreen - Corezoid розробка, Київ, Україна 12

Також своє бачення співвідношення Corezoid і BPM-систем погодився надати Микола Михно , R & D developer команди Evergreen, розробляє автоматизацію бізнес-процесів сервісу UniSender:

Business.ua: Порівняння хмарної ОС Corezoid з традиційними BPM-системами - Evergreen - Corezoid розробка, Київ, Україна 13

« Ми займаємося розсилкою SMS і e-mail і давно використовуємо одну з BPM-систем. Для Сorezoid знайшли застосування, в першу чергу, при вирішенні проблеми з чергою при інтерграції двох систем. Corezoid повністю усуває цю "прогалину", ну і само собою, абстрагує логіку бізнес-процесів.

Для наявної в нас BPM-системи ми багато чого дописували самостійно, це зайняло багато сил і часу», - з явним сумом згадує Микола. «Дуже круто те, що в Corezoid є логгер, через який можна простежити, які дані і коли надходили, в нашому випадку така потреба виникала часто.

Якщо коротко, то наша BPM-система, в плані створення і управління бізнес-процесами, явно поступається Сorezoid. Сorezoid має невеликий мінус: він поки інтуїтивно незрозумілий, треба детальніше опрацювати документацію. Але якщо розібратися, більшість проблем вирішуються самі по собі».

Останній респондент на сьогодні – Максим Попов, технічний директор хмарної ОС Corezoid:

« У Corezoid стани породжують нові процеси, які генерують нові дані, нові стани і нові процеси, – і так до нескінченності. У BPM для старту якогось процесу потрібен якийсь зовнішній сигнал, поштовх. А в Corezoid цим сигналом, тригером буде зміна стану якогось об'єкта. Тобто поштовх буде отримано зсередини.

BPM-системи націлені на те, щоб обробити і видати якусь фінальну відповідь. Для роботи з такими обсягами даних потрібні серйозні машини і продуктивність. У нас така архітектура, що нам не становить проблеми зберігати стани мільйонів клієнтів і відстежувати зміни за цими станами, а в BPM є просто ланцюжок логічних переходів, що завжди має останній стан».

Нещодавно хмарна ОС Corezoid стала доступною для установки на приватну хмару через Amazon Marketplace. Але зареєструватися і почати користуватися може будь-хто вже зараз на corezoid.com

Запрошуємо також подивитися практичне застосування Corezoid для управління процесами на прикладі ПриватБанку: 5 кейсів використання хмарної ОС Corezoid для побудови бізнес-процесів у ПриватБанку.

Evergreen пропонує розробку та підтримку процесів і систем на базі Corezoid - детальніше дивіться у розділі Бізнес-автоматизація. Є ідеї? Звертайтеся до нас.

04.09.2016
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.