Evergreen і Kyiv IT Cluster підтримали конкурс учнівських проектів Polyteco 8 Evergreen і Kyiv IT Cluster підтримали конкурс учнівських проектів Polyteco 9 Evergreen і Kyiv IT Cluster підтримали конкурс учнівських проектів Polyteco 10

Evergreen і Kyiv IT Cluster підтримали конкурс учнівських проектів Polyteco

Ми відвідали конкурс Polyteco Україна 2018 і хочемо поділитися нашими враженнями і крутими ідеями, а також іменами переможців і представників України на міжнародному конкурсі науково-технічної творчості школярів.

Polyteco Україна - національний етап міжнародного конкурсу Intel ISEF, який відбудеться в травні 2019 року в м. Фінікс (штат Арізона, США).

Найцікавіші проекти були з робототехніки та штучного інтелекту, енергетики та екології. Велика кількість "розумних речей" серед проектів ("розумна чашка", "розумний вазон", "розумний акваріум") і різні системи протипожежної безпеки.

Polyteco 2018

На конкурсі була представлена система запобігання пожежам: вона постійно навчається, аналізує поведінку людей в приміщенні і визначає норму температури для кожної точки. Коли всі йдуть, включається режим контролю: система відстежує різкі зміни температури, обчислює небезпечні значення і дає знати про це власнику квартири.

Були запропоновані рішення глобальних світових проблем: різні модернізації сонячних батарей; крило з флюгером як альтернативний спосіб отримання енергії з вітру; пропелер, котрий допоможе очистити моря і річки від сміття; різні інтерпретації переробки відходів і отримання добрив, і навіть робот-металошукач, який зможе виявити міни та інші снаряди на великій території.

робот-металоискатель

Приємно, що школярі намагаються вирішити не тільки глобальні світові проблеми або легко монетизовані в бізнес речі, а й думають про людей з обмеженими можливостями. Наприклад, проект для людей з обмеженим пересуванням - робот, який може навчатися, що за допомогою голосових команд може виконувати прості домашні функції і приносити предмети.

робот помічник

Але найбільше мене захопив біомеханічний протез руки, що приводиться в дію імпульсами. За допомогою індивідуально виготовленого рукава протез фіксується на плечі, встановлюються датчики, що розпізнають імпульси, і рука приводиться в дію "силою думки" її носія.

біомеханічний протез

Кожен другий учасник був вартим нагороди, і багато номінацій було оголошено. На міжнародний етап конкурсу має поїхати сім суперфіналістів, але переможців за категоріями, які посіли перші місця, всього п'ятеро:

  • "Life live cardio" - програмно-апаратний діагностично-лікувальний комплекс запобігання та лікування порушень серцевого ритму. Ольга Крива (інженерія);
  • "Біохімічний маніпулятор". Євген Чорнозуб (інженерія);
  • "Модифікування відходів поліетилентерефталату діетиленгліколю для капсулювання мінеральних добрив". Дмитро Солом'янюк (хімія);
  • "Саморобна дифузна камера для досліджень треків заряджених частинок в лабораторному практикумі шкільного курсу з фізики". Марина Бунда (фізика і астрономія);
  • "Алгоритми рішення систем лінійних рівнянь і кватерніонний аналіз". Діана Онищенко (математика).

Боротьба за місця в команді, яка представлятиме Україну на конкурсі ISEF в США, триває. Рішення буде прийнято експертним журі в лютому, після подання доопрацьованих і вдосконалених проектів.

Ми в нашу чергу разом з іншими учасниками Kyiv ITCluster відзначили призами ще п'ять гідних проектів: Розумний акваріум, Робот-металошукач, Контраварійна стабілізація руху електромобіля, Розумний поїльник для тварин і Робот-діагност.

Огляд найкрутіших проектів підготувала Єлизавета Куделя, журналіст Evergreen

Єлизавета Куделя

20.10.2018
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.