Найкращі LMS: Moodle та SourceLMS 8 Найкращі LMS: Moodle та SourceLMS 9 Найкращі LMS: Moodle та SourceLMS 10

Source LMS і Moodle: порівняння можливостей

#Галузеві рішення

Продовжуємо серію статей, в яких ми порівняли основні функції Source LMS і найбільш популярних платформ для дистанційного навчання. Сьогодні поговоримо про функціонал LMS Moodle і про те, які можливості вам пропонує Source LMS.

За допомогою систем дистанційного навчання (LMS) ви можете керувати школою або навчальним закладом з єдиного інтерфейсу. Moodle - одна з найпопулярніших освітніх платформ із відкритим вихідним кодом. Використовується для змішаного, дистанційного та інших проектів електронного навчання в навчальних закладах, для навчання персоналу в інших організаціях.

Адмін-панель

У панелі адміністратора Moodle можна створювати курси, задавати ролі користувачів (учень, вчитель, менеджер, батьки або інші), а також встановлювати плагіни, управляти доступами, вести звітність і не тільки. На практиці, адмін-панелі найчастіше підтримують елементарні дії з користувачем або групою (додати, видалити, дублювати, скачати тощо) або реалізовані занадто складно. Якщо є специфічні завдання: потрібно перенести групу дітей в інший клас, привласнити карткам учнів ID або спеціальні позначки - швидше за все, доведеться дописати функціонал самостійно. Так виглядає інтерфейс для менеджера (адміністратора) в демо Mount Orange School:

Адмін-панель

Наше рішення. Основні функціональні можливості онлайн-платформи: ролі користувачів (адмін, учитель, учень, модератор, платник, студент-платник), можливість створювати курси, чати, групи. Додатково створили роль "студент-платник" для повнолітніх осіб, які самі оплачують навчання. Незабаром буде додано блок управління навчальним роком і кабінет батька - стежте за релізами.

Комунікація

Функціонал чату в Moodle можна налаштувати за допомогою плагіна, наприклад, CometChat.

Наше рішення. Вбудований модуль "Чат" для створення групових і приватних чатів для спілкування учнів і викладачів. Окремо є технічні чати - у них вчителі можуть створювати оголошення на свої групи (учні писати повідомлення не можуть). При необхідності адмін може заблокувати доступ до чату або Whiteboard для певних учасників. Викладачі можуть запрошувати учнів в Whiteboard як в групових чатах, так і в приватній переписці - для індивідуальних занять. Можливість перейти з чату до курсів  (наскрізний перехід).

Комунікація

Управління курсами та класами

Механізм створення курсів у Moodle залежатиме від встановленої вами теми або плагінів, оскільки в базовій версії немає вбудованого редактора курсів. Можна використовувати готові "набори" плагінів, як радять самі розробники: з їх допомогою можна налаштувати функціонал окремо молодшої, середньої та/або старшої школи, для університету. Налаштування курсу в Moodle на прикладі демо Mount Orange School:

Керування курсами та класами

Наше рішення. У нашій системі є вбудований конструктор курсів. Вся інформація про курси, викладачів і учнів відображається на Dashboard. На рівні адміністратора можна заповнити коротку інформацію про курс (назва, тема), прикріпити до нього лектора, студентів і створити чат. Учителі можуть керувати вмістом курсів, учні - переглядати і завантажувати навчальні матеріали, виконувати завдання і тести.

Інтерфейс учителя й учня

Учитель може бачити всі курси (групи, класи), де вони виступають лекторами або кураторами, заповнювати курс матеріалами. Є доступ до списків учнів, журналів оцінок, можливість створювати тести, оголошення, спілкуватися в чатах тошо.

Наше рішення. Зручна навігація і простий інтерфейс для викладачів і учнів. Ми зробили наскрізний перехід із чату безпосередньо до курсів і Whiteboard. Учитель за бажанням може прикріпити до курсу додаткові матеріали, щоб учні могли їх завантажити. Учні можуть також побачити свої завдання та прогрес. На даний момент працюємо над поліпшенням інтерфейсу - слідкуйте за оновленнями.

Інтерфейс

Завдання та тести

У Moodle журнали оцінок створюються для кожного курсу. Можна також створювати колективні та індивідуальні завдання, тести з різними типами питань ( "так/ні", питання з однією правильною відповіддю, мультівибір, відповідність "текст-текст", "текст-картинка", текстове поле тощо) І задавати додаткові настройки тесту: межі оцінок, час на проходження та інше.

Наше рішення. Пропонуємо вже готовий функціонал для створення тестів і завдань для вчителів (із можливістю доопрацювання). Вибір шкали оцінювання (5, 12 і 100-бальна), перевірка тестів в автоматичному або ручному режимі (якщо учні повинні написати свій варіант відповіді). В одному з наступних оновлень будуть додані електронні журнали оцінок і не тільки - стежте за релізами.

Завдання та тести

https://i.imgur.com/gekDtf4.png

Whiteboard

Можна встановити додаткові плагіни для Whiteboard, наприклад, Congrea або One-To-One, оскільки в базовій версії Moodle ця функція не підтримується.

Наше рішення. Вбудована Whiteboard, де викладачі можуть малювати, писати формули, включати демонстрацію екрану, проводити заняття в режимі відео-та аудіоконференцій, а учні виступають у ролі глядачів (самі малювати не можуть, але можуть спілкуватися та використовувати віртуальні вказівки). Whiteboard — родзинка нашої системи.

Whiteboard

Ми порівняли окремі можливості Moodle і Source LMS для большого розуміння:

SourceLMS

Moodle

Курсы/ Студенты/ Преподаватели

Так

Так

Можливість створювати лекції, задання, тести

Так

Так

Можливість створювати уроки 

(лекція + завдання + тест)

Так

Частково, тільки з тестом

SMS у системі

Так

Ні

Групові чати

Так

Окремий плагін

Різні обмежені форми навчання в одному курсі (різні завдання для різних форм)

Так

Ні

Різний доступ до загальних завдань/тестів

Так

Ні

Редактор html

Так

Ні

Панель адміністратора

Так

Так

Вбудована Whiteboard

Так

Ні

Вартість

Залежить від обраного тарифного плану

Завантажити безкоштовно + вартість впровадження та підтримки


Бажаєте дізнатися більше про можливості системи, обговорити функціонал, спробувати демо або замовити готову LMS - звертайтеся до нас. Використовуйте можливості дистанційного навчання для розвитку вашої організації! Ми також готові адаптувати систему під ваші індивідуальні вимоги і процеси.

28.04.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.