Найвражаючі АІ стартапи 2019 року 8 Найвражаючі АІ стартапи 2019 року 9 Найвражаючі АІ стартапи 2019 року 10

16 яскравих стартапів зі застосуванням
штучного інтелекту

#Машинне навчання

Сьогодні штучний інтелект проник майже в усі індустрії: з його допомогою створюють безпілотні автомобілі, ставлять діагнози на відстані, перевіряють минуле потенційних кандидатів на роботу, передбачають погоду з точністю до вулиці. На загальній хвилі ажіотажу, не дивно, що стартапи заявлені як розробки з штучним інтелектом легко збирають інвестиції. Згідно з даними CBInsights у другій чверті 2019 року ці інвестиції склали $ 7,4 мільярда.

У цій статті ми розглянемо найяскравіші приклади у сферах бізнесу, в яких розвиває свою компетенцію Evergreen: страхування, e-commerce, медицина, фінансовий сектор, комп'ютерний зір (безпілотні автомобілі). У цьому списку компанії, що зробили машинне навчання, NLP (синтез текстового або звукового мовлення), комп'ютерний зір, ядром своєї роботи і майбутнього успіху.

Стартапи у сфері страхування

Фокусуються на головних напрямках: максимальний збір даних, управління ризиками. Наприклад, завдяки можливості доступу до певних раніше недоступних даних, страхові компанії можуть більше дізнатися про рівень освіти, прибутку, здоров'я потенційного клієнта, що є критеріями ризику або його відсутності при страхуванні.

Hippo Insurance

Hippo Insurance (штаб-квартира в Пало-Альто, Каліфорнія) — компанія, що намагається зробити процес оформлення страхувань для будинку швидким і зручним для мілленіалів. Система автоматично підтягує дані про нерухомість, які є у відкритому доступі, відповідає на перелік стандартних питань, які може задати страховий агент.

Стартап здатний швидко підтягувати аерознімки та дані з домашніх смарт-сенсорів, завдяки яким він може своєчасно реагувати на проблеми в режимі реального часу. Hippo продає страховки, затверджені реальними страховими агентами, і знімає комісію за кожен укладений договір.

Засновники: Ассаф Ванд (CEO), Ейял Наван
Зібрані кошти: $209 мільйонів 
Оцінна вартість: $1 мільярд

Lemonade

Lemonade (штаб-квартира в Нью-Йорку) продає повноцінне страхування майна власникам будинків і орендарям. На відміну від Hippo, Lemonade —  ліцензований страховий агент, що здатен самостійно приймати рішення щодо страхування. Стартап збирає інформацію про клієнтів за допомогою чатбота та працює на базі заявлених вимог. Творці заявляють, що для прийняття рішення у 30% випадків, людське втручання не потрібне.

Весь шлях від початку спілкування до укладання страхування займає 90 секунд, а до моменту оплати проходить всього 3 хвилини. На сьогодні у стартапа вже понад півмільйона користувачів, більшість з яких уперше в своєму житті придбали страхування.

Засновники: Деніел Шрайбер (CEO), Шай Вінінгер
Зібрані кошти: $480 мільйонів
Оцінна вартість: $2,1 мільярда.  

AI стартапи у сфері медицини

Медицина — одна з основних сфер застосування розробок штучного інтелекту, на сьогодні. Збільшення тривалості життя і підвищення його якості, превентивна медицина, боротьба з раніше невиліковними захворюваннями — головні пріоритети цього напрямку.

PathAI

PathAI (штаб-квартира в Бостоні) заснована Енді Беком, випускником Гарвардської медичної школи. Бек провів більше п'яти років навчаючись у Гарварді і вирішив допомогти іншим лікарям зі своєчасною діагностикою складних захворювань, таких як рак, використовуючи машинне навчання, що допомагає швидко і точно аналізувати зображення клітин.

Можливості стартапу використовують не так лікарі, як дослідники фармацевтичних компаній. У списку клієнтів цього стартапу такі гіганти фарм-індустрії як Novartis, Gilead Sciences і Bristol-Myers Squibb.

Засновники: Енди Бек (CEO), Адітья Хосла
Зібрані кошти: $75 мільйонів
Оцінна вартість: $375 мільйонів

Найвражаючі АІ стартапи 2019 року 11

Viz.ai (штаб-квартира в Сан-Франциско) створений з метою зменшити кількість жертв інсульту, які вчасно не отримали медичну допомогу. Програмне забезпечення стартапу порівнює КТ фотографії мозку пацієнта з архівом даних і повідомляє спеціаліста про небезпеку як тільки помічає найменші ознаки закупорки судин або крововиливу, котрі в іншому випадку можна пропустити або помітити запізно.

Програмне забезпечення продається великим лікарням та медичним закладам, у тому числі Mount Sinai в Нью-Йорку або Swedish Health System у Денвері.

Засновники: Кріс Мансі (CEO), Девід Голан
Зібрані кошти: $21 мільйон
Оцінна вартість: невідомо

Aira

Aira (штаб-квартира в Сан-Дієго) допомагає сліпим та слабозорим людям «бачити» світ, комбінуючи можливості людського тіла зі штучним інтелектом в додатку або смарт-окулярах. Компанія стверджує, що їхня AI розробка, Хлоя, ще на початковому рівні своїх можливостей: вона може виконувати прості завдання на зразок читання інструкцій на упаковці з ліками, але у розробників великі амбіції щодо її подальшого розвитку.

Одна з цілей компанії — уможливити навігацію за допомогою комп'ютерного зору. Продуктом можна користуватися безкоштовно для сесій коротше п'яти хвилин і для всіх сесій у понад 25 тисяч локаціях, де у Aira є партнерські договори. Наприклад, JFK Airport або мережі магазинів Wegmans.

Засновники: Суман Кануганті, Суджит Кануганті, Ватсон Джим, Джулія Чанг, Ларрі Бок (CEO Майк Рэндал)
Зібрані кошти: $35 мільйонів
Оцінна вартість: $66 мільйонів

Deep 6

Deep 6 (штаб-квартира в Пасадені, Каліфорнія) допомагає вирішити одну з найбільших проблем клінічних досліджень — знайти відповідну групу пацієнтів. Операційне забезпечення здатне збирати дані з електронних медичних записів, створювати графіки пацієнтів, що дозволяють дослідникам фільтрувати кандидатів відповідно до обраних показників.

Таким чином процес підбору відповідних кандидатур для досліджень займе всього кілька хвилин замість довгих місяців. Система навчена враховувати навіть ті дані, що не винесені в окремі замітки. Сьогодні серед клієнтів Deep 6 понад 20 зі сфери охорони здоров'я та фармацевтики.

Засновник: Воут Брюсселаерс
Зібрані кошти: $22 мільйони
Оцінна вартість: невідомо

Suki AI

Suki AI (штаб-квартира в Редвуд-Сіті, Каліфорнія) створений на основі ідеї, що необхідність виконувати адміністративну роботу відволікає лікарів від пацієнтів і займає багато робочого часу. Стартап пропонує спосіб, що спростить цей процес за допомогою голосового помічника, що зможе вести записи про прийом в електронному вигляді та робити необхідні лікарю позначки.

Сьогодні цією розробкою вже користуються Unified Physician Management і Ascension Health, які підтверджують, що Suki AI допомагає зменшити час витрачений на адміністративну роботу на 76%. Автор стверджує, що система куди більш розвинена, ніж звичайні голосові асистенти: вона вже здатна розпізнавати контекст, і чим довше лікар використовує її, тим більше персоналізованою вона стає. Він визначає місію Suki AI як «повернути в медицину радість».

Засновник: Пуніт Соні (CEO)
Зібрані кошти: $20 мільйонів
Оцінна вартість: $65 мільйонів

Insitro

Insitro (штаб-квартира на Півдні Сан-Франциско) спрямований на поліпшення процесу створення медикаментів. Стартап має повністю змінити існуючий процес розробки медикаментів, коли витрачаються величезні кошти і купа часу, а результат часто виявляється нульовим. Засновники вважають такий підхід неетичним і економічно необґрунтованим для соціуму.

Стартап моделює людських хвороби і медикаменти в автоматизованій комп'ютерній лабораторії, щоб попередньо оцінити ефективність майбутньої терапії конкретних хвороб і впливу медикаментів на організм. Технологію винайшла ветеран машинного навчання Дафна Коллер. Компанія вже анонсувала співпрацю з розробником медикаментів Gilead Sciences, що оцінюють розробку медикаментів для лікування хвороби печінки під назвою НАСГ, неалкогольний стеатогепатит, в $ 1 мільярд.

Засновник: Дафна Коллер (CEO)
Зібрані кошти: $100 мільйонів 
Оцінна вартість: $135 мільйонів

Найвражаючі АІ стартапи 2019 року 12

K Health (штаб-квартира в Нью-Йорку) був створений, щоб дати людям доступ до щоденної турботи про здоров'я без необхідності йти на прийом до лікаря. Додаток має доступ до більш ніж 2 мільярдів анонімних медичних записів, здатен знайти відповідні патерни симптомів і дати користувачам персоналізовані поради щодо підтримки здоров'я.

Стартап дає користувачам можливість безкоштовно дізнатися як лікують пацієнтів із такими ж симптомами, а за невелику плату поспілкуватися в чаті з реальним доктором. Компанія анонсувала партнерство зі страховою компанією Anthem, щоб дати користувачам доступ до лікарських діагнозів та великої кількості медичних записів.

Засновники: Аллон Блох (CEO), Ран Шауль, Адам Сінголда 
Зібрані кошти: $56 мільйонів
Оцінна вартість: $200 мільйонів

AI стартапи у сфері e-commerce

У 2018 році покупці з усього світу витратили на покупки онлайн $ 2,8 трильйона. Щорічно е-commerce ринок зростає на 10%, і ця тенденція буде зберігатися. Тому компанії активно вкладаються в розробку технологій і продуктів, що допоможуть зміцнити їхні позиції на ринку, масштабуватися і відчутно обігнати конкурентів. Нижче — яскраві приклади таких стартапів.

People.ai

People.ai (штаб-квартира в Сан-Франциско) метою створення стартапу було прибрати всі кроки не пов'язані безпосередньо з продажами з процесу роботи менеджерів із продажу. Засновник, українець Олег Рогінський, був свого часу молодшим співробітником у компанії Nstein Technologies і добре запам'ятав, як компанія збирала команду менеджерів із продажу в задушливому конференц-залі без вікон і ставила задачі, не пов'язані з продажами, наприклад, розібратися з паперовими завалами і неструктурованими даними.

Цей тиждень надихнув Рогінського на створення CRM системи на кшталт Salesforce, що буде автоматично вводити актуальні дані з електронної пошти, календаря, чатів, підказувати менеджерам задачі, на яких варто сконцентроватися Сьогодні у компанії вже більше 50 клієнтів, серед яких VMware, Zoom, New Relic, Lyft.

Засновник: Олег Рогінський
Зібрані кошти: $100 мільйонів
Оцінна вартість: $500 мільйонів

Rulai

Rulai (штаб-квартира в Кемпбел, Каліфорнія) —  дуже багатообіцяючий стартап. Свого часу чатботи увірвалися на ринок, але так і не досягли масового прийняття, частково через розчарування користувачів у обмежених можливостях розуміння запиту та ведення діалогу.

Однак Rulai стверджують, що розроблений ними віртуальний асистент куди більш розвинутий. У той час як більшість ботів має труднощі з розумінням мови, якщо користувач змінює слова місцями або ставить одночасно кілька запитів в одному повідомленні, Rulai здатний розпізнавати живу мову, вести діалог, здійснювати продаж. Серед клієнтів Rulai такі компанії як Lyft, Sanofi, Fidelity.

Засновники: Марк Ванлербергн (CEO), І Джан
Зібрані кошти: $14,5 мільйонів
Оцінна вартість: $80 мільйонів

 

AI fintech стартапи

Контроль над фінансами, обліковими записами користувачів переходить в онлайн як і багато інших сфер діяльності. Разом з цим відбувається не просто їхня автоматизація, але полегшена та поглиблена обробка за допомогою штучного інтелекту.

Icertis

Icertis (штаб-квартира в Сіетлі) у цьому році виповнюється 10 років, за які компанія уклала майже 6 мільйонів контрактів. Її хмарна платформа допомагає компаніям аналізувати проведені переговори й автоматизувати адміністративні завдання, керувати всіма укладеними контрактами.

Розробкою користуються великі корпорації з більш ніж 90 країн, у тому числі Airbus (Франція), Daimler (Німеччина), Microsoft, в якій CEO Icertis, Самір Бодас, раніше був директором.

Засновники: Самір Бодас (CEO), Моніш Дарда
Зібрані кошти: $211 мільйонів
Оцінна вартість: $1 мільярд

Upstart

Upstart (штаб-квартира в Сан-Карлос, Каліфорнія) — стартап, що працює на онлайн-ринку кредитування. Ще в 2012 році колишньому співробітнику Google прийшла в голову ідея модифікувати застарілу систему банківського кредитування та використовувати технології аналізу великих даних для прийняття рішень щодо видачі кредитів.

Використання цих даних дозволяє глибше вивчати кредитну історію здобувача, знаходити ледве помітні патерни ризику. Розробники стверджують, що модель Upstart дає бвльш точні та глибше підтверджені дані, ніж традиційні методи. На сьогодні понад 300 тисяч індивідуальних позичальників отримали кредитування завдяки цій розробці.

Засновники: Дэйв Жирорд (CEO), Анна М. Канслман, Поль Гу
Зібрані кошти: $164 мільйони
Оцінна вартість: $750 мільйонів

Безпілотні автомобілі та безпека

Безпілотні автомобілі все більше займають свою нішу на ринку виробництва та перевезень. Серед найяскравіших стартапів знайшлося місце і тим, що використовують штучний інтелект для підвищення безпеки на дорозі.

Kodiak Robotics

Kodiak Robotics (штаб-квартира в Маунтін-В'ю, Каліфорнія) — нещодавно створена компанія для автономних вантажних перевезень. Ідея створити автоматизовані вантажні перевезення здалася засновникам комерційно привабливішою, ніж перевезення пасажирів.

На даний момент Kodiac доставляє товари для дому в Даллас, Х'юстон, Техас, але поки не розголошує імена своїх клієнтів.  Зрештою компанія планує побудувати власний логістичний бізнес замість того, щоб продавати свою технологію іншим перевізникам.

Засновники: Дон Барнетт (CEO), Паз Ешель
Зібрані кошти: $40 мільйонів
Оцінна вартість: $210 мільйонів

Verkada

Verkada (штаб-квартира Сан-Матео, Каліфорнія) всього два роки на ринку, але вже отримала понад 1200 клієнтів. Її розробка — система камер спостереження зі штучним інтелектом, пов'язаних через хмарний сервіс, що розпізнає об'єкти та їхні пересування.

Серед клієнтів компанії ТЦ Vancouver Mall і більше 500 шкільних округів, що за допомогою камер спостерігають за безпекою учнів та доставкою їжі в їдальні. Стартап був доданий у список «Next Billion-Dollar Startups earlier this year» від Forbes, а його засновники —  три випускника Стенфорда — також є основоположниками хмарної компанії Meraki, яку вони продали Cisco за $ 1 мільярд.

Засновники: Філіп Каліжан (CEO), Ганс Робертсон, Джеймс Рен, Бенджамін Беркович
Зібрані кошти: $59 мільйонів
Оцінна вартість: $540 мільйонів

Це були 16 яскравих стартапів США зі штучним інтелектом. Хочете використовувати можливості штучного інтелекту для розвтку вашого бізнесу? Напишіть нам, ми будемо раді запропонувати найбільш влучний варіант.

06.10.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.