Як бачить світ і орієнтується безпілотна техніка 8 Як бачить світ і орієнтується безпілотна техніка 9 Як бачить світ і орієнтується безпілотна техніка 10

Для кого-то безпілотний автомобіль або дрон, що переміщається без участі людини – магія. Але ми в Evergreen знаємо які технології і програмне забезпечення потрібні для його коректної роботи, орієнтації в просторі та безпечного руху на дорогах.

Як бачить світ безпілотний автомобіль

Світ навколо безпілотний автомобіль або дрон бачить завдяки спеціальним датчикам, якими він обладнаний. Завдяки їм він розпізнає об'єкти на шляху прямування, розуміє відстань до них, рухається м'яко та без ривків і розуміє своє місце перебування на маршруті.

Датчики, якими обладнаний безпілотний автомобіль

  1. Система стереозору. За допомогою двох працюючих синхронно камер, стереозір передає бортовій системі інформацію про колір і яскравість об'єкта на маршруті слідування, про його геометричну форму, перешкоди на шляху і про відстань до них. Для цього система аналізує зображення об'єкта в тривимірному просторі і створює його тривимірну полігональну модель.

  2. Гіростабілізатори. М'який рух кузова, зменшення бортовий качки і стабілізацію чутливих систем управління забезпечують гіростабілізатори на базі гіроскопа.

  3. Далекомір оптичного розпізнавання і головний пристрій орієнтування безпілотних автомобілів – LIDAR. По суті лідар – лазерний сканер, що працює за принципом радара. Далекомір використовує явища відбиття світла та його розсіювання в прозорих і напівпрозорих середовищах, обробляє інформацію про віддалені об'єкти за допомогою активних оптичних систем. Використовуючи промені когерентного випромінювання лазерів – в деяких моделях таких лазерів більше 60 – вони формують тривимірну або двовимірну картину навколишнього світу.

  4. Система глобального позиціонування (GPS, Glospace) – за її допомогою безпілотний автомобіль визначає своє місце розташування на маршруті. Це радіосистема, яка використовує інформацію з навігаційних супутників, щоб складати маршрут, розраховувати необхідний на дорогу час, визначати тривимірне положення автомобіля.

Всі ці дані, а також методи одночасної локалізації і побудови карт (SLAM, simultaneous localization and mapping) автомобіль у режимі автопілота використовує для орієнтації в просторі, розпізнавання об'єктів навколо себе і щоб уникати аварій.

Що стосується безпілотного дрона, то, крім класичного обладнання, що робить політ можливим, для його орієнтації в просторі використовуються також модуль автопілота з датчиками нахилу, акселерометром і електронним компасом.

Нейромережі для ідентифікації об'єктів від Evergreen

Сучасні безпілотні апарати вже в стані добре орієнтуватися в просторі, уникати аварій і обмінюватися інформацією. Однак є ще маса завдань, яким їх можна і варто навчити для більшої ефективності роботи.

Ми в Evergreen розробляємо нейромережі і вирішуємо завдання Computer Vision (CV), придатні для роботів і використання у автономних і безпілотних автомобілях. На практиці це означає, що ваш безпілотний апарат зможе не просто орієнтуватися в просторі, щоб ні в що не врізатися, але буде в змозі під час руху визначати який саме об'єкт перед ним знаходиться, сканувати його параметри, аналізувати ситуацію, яку спостерігає через камеру та виконувати поставлену перед ним задачу. Так, наприклад, роблять роботи-навантажувачі на великих складах.

Бажаєте додати інтелекту своєму роботу і навчити його корисним для вашого бізнесу навичкам, використовувати комп'ютерний зір машини для автоматизації процесів? Пишіть нам. Ми любимо вирішувати нетривіальні завдання.

19.02.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.