Кейс адаптації сайтів національної поліції України для людей із вадами зору 8 Кейс адаптації сайтів національної поліції України для людей із вадами зору 9 Кейс адаптації сайтів національної поліції України для людей із вадами зору 10

Адаптація сайтів для людей із вадами зору

#Кейси #Галузеві рішення

Ми прагнемо створити суспільство, в якому у всіх його членів будуть рівні права і можливості. У тому числі в доступі до відкритої інформації, а також можливості нею користуватися. Однак є ряд питань, які потребують вирішення. Одне з них: у світі налічується близько 250 мільйонів людей зі слабким зором. Вони не мають рівних із іншими членами соціуму можливостей користуватися інтернет-ресурсами, які не адаптовані під їхні проблеми.

Слабкозорість – широке поняття, яке охоплює різні порушення зору.

Прояви можуть бути різними:

Адаптація сайту

При всій розмаїтості прояву симптомів існує загальна закономірність – ці вади не коригуються ні хірургічним втручанням, ні ліками, ні за допомогою контактних лінз або окулярів.

Інтернет-ресурсів це стосується наступним чином: для того, щоб слабозорі могли комфортно користуватися веб-контентом, він повинен відповідати певним вимогам.

Світовий стандарт WCAG 2.0, що регулює створення версій сайтів для людей із вадами зору

Мета: веб-контент повинен бути доступним для людей із вадами зору та опорно-рухового апарату.

Спосіб реалізації: розроблений міжнародний стандарт WAI-ARIA.

Адаптованість: на сьогоднішній день усі затребувані браузери мають налаштування доступності та підтримку розмітки WAI-ARIA для надання можливості повноцінного користування Інтернетом людям із фізичними обмеженнями.

Версія «доступності» реалізується за допомогою додавання функцій, які допомагають простіше сприймати інформацію. Типи адаптованих інтернет-ресурсів діляться на 3 рівня відповідності доступності для людей із вадами зору, відповідно до категорій:

  • А – мінімальна;
  • АА – оптимальна;
  • ААА – максимально оптимізована.

Слід зазначити, що розробка версії доступності згідно положень WCAG 2.0, підвищує комфортність користування ресурсом і для здорової людини, яка, наприклад, утомилась, користуючись тьмяним монітором (дисплеєм).

Перелік рекомендацій для розробників:

Рекомендації для створення адаптивного дизайну

Наш досвід адаптації сайту під ВДСВ

Национальная полиция

У нашому кейсі є приклад сайту з версією доступності для людей із вадами зору — npu.gov.ua. Ресурс оформлений згідно вимог WCAG 2.0.

1. Сайт відображений у чорно-білому кольорі, відповідно до стандарту А

Стандарт А

2. Після переходу в адаптивний режим всі зображення ховаються, за винятком символіки нац. поліції України, що відображається у відтінках сірого кольору

Приховування зображень

3. Елементи форм, зображень і навігації містять текстові описи

Текстові описи

4. Дозволи сторінок збережені для всіх розділів, як для десктопів, планшетів, так і для мобільної версії

Розширення сторінок

 

5. Послідовний перехід за елементами керування та навігації реалізується натисканням клавіші Tab на клавіатурі

Навигация на сайте

6. Реалізована розмітка для екранного диктора

Разметка

Адаптація сайту під ВДСВ можлива без втручання в архітектуру сайту. Відзначимо наступні особливості:
  • Панель для людей із вадами зору накладається поверх сайту. Таким чином вдається відповідати вимогам щодо контрастності та розміру шрифту;
  • Монохромне поєднання кольорів дозволяє адекватно сприймати інформацію дальтонікам;
  • Збільшення межбуквенних, міжрядкових інтервалів і шрифти з зарубками полегшують сприйняття контенту користувачам із дислексією;
  • Перехід на ВДСВ-версію запам’ятовується у файлах кукіс. При повторному відвідуванні сайту відкриється вже саме ця сторінка.
  • Урізаний функціонал із налаштуваннями тільки розміру шрифту та кольору. Це не дає можливості користувачам із дислексією здійснювати бажані налаштування.
  • Версія для людей із вадами зору розміщена на виділеному URL-адресу. З мінусів, частина контенту не відображається. Також це досить затратно.
Відзначимо, що у ВДСВ, у порівнянні зі стандартною сторінкою, є також ряд недоліків:

Хоча стандарт WCAG 2.0 розроблений досить давно, знайти приклад сайту з версією доступності високого рівня неросто. Якісна реалізація швидше виняток, ніж правило.
Ресурси та досвід, якими володіє Evergreen, дають можливість швидко та якісно адаптувати ресурс для людей із обмеженнями зору.

Ми, в Evergreen, можемо швидко адаптувати ресурс для комфортного використання людям із вадами зору! Звертайтеся!
13.05.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.