Майбутнє електронного навчання: чому варто інвестувати в elearning вже сьогодні? 8 Майбутнє електронного навчання: чому варто інвестувати в elearning вже сьогодні? 9 Майбутнє електронного навчання: чому варто інвестувати в elearning вже сьогодні? 10

Чому варто вкладати кошти в електронне навчання?

#Галузеві рішення

Безсумнівно наш світ кардинально зміниться після закінчення боротьби з коронавірусом. Для опису довгострокового впливу COVID-19 на різні сфери бізнесу все частіше використовують термін "чорний лебідь" (у галузі фінансів він позначає надзвичайно рідкісну, непередбачувану подію з потенційно важкими наслідками). Майкл Трукано, спеціаліст Світового банку з політики в галузі освіти і технологій, припустив, що епідемії можуть виявитися для eLearning тим "чорним лебедем", що допоможе вивести освітні технології на якісно новий рівень.

Чи буде потрібне eLearning після того, як епідемія COVID-19 закінчиться?

Вважається, що освіта - один із ринків, на якому після закінчення кризи, коли все більш-менш заспокоїться, відбудуться радикальні зміни.

Коронавірус - не перша і не остання проблема. У майбутньому нас очікують нові фази епідемії, спалахи інших захворювань і не тільки. У 2009 році світом пронеслася епідемія вірусу H1N1 (так званого "свинячого грипу"), ще раніше в Китаї спостерігалися спалахи "пташиного грипу" й атипової пневмонії (SARS) в 2003. У той час по телебаченню транслювалися спеціальні програми для учнів, що дозволяють хоча б таким чином полегшити і підтримати процес навчання. Пізніше це призвело до більш трансформаційного і глибинного підходу до використання онлайн-інструментів у Китаї та інших країнах.

Попереджений — значить озброєний. Згідно з Harvard Business Review, попередження і випередження є одними з ключових факторів, що дозволяють передбачити кінцевий успіх "виживання" вашого бізнесу в період кризи. А як йдуть справи з онлайн-освітою?

У США у школах вже давно використовується віртуальне навчання при більш звичних обставин, наприклад, у зв'язку з несприятливою погодою і сезонними піками простудних захворювань, які ведуть за собою погану відвідуваність уроків. Дванадцять штатів уже впровадили політику проведення спеціальних "днів електронного навчання", коли заняття проводяться тільки онлайн; інші округи також експериментують з онлайн-навчанням, закриваючи школи, коли того вимагають обставини. Коли учні звикають працювати з онлайн-платформами під час звичайних занять, то надзвичайні ситуації, як сьогоденна, не опиняться для них настільки травматичними. Ми не можемо передбачити майбутні катастрофи, але ми можемо зробити все можливе, щоб мінімізувати їхні наслідки.

Контакт Evergreen

Чи стане криза підставою для бума в електронному навчанні?

Експерти вважають, що коронавірус може стати каталізатором онлайн-освіти і розвитку освітніх технологій, враховуючи безпрецедентну кількість шкіл та університетів, переведених на дистанційний режим через карантин і політики, спрямованої на стримування пандемії COVID-19.

Це зручно. Онлайн-навчання має ряд істотних переваг для вчителів і учнів. На відміну від курсів для самостійного вивчення, системи LMS дозволяють реалізувати серед іншого дві складові, необхідні для ефективного навчання. Це мотивація учнів, що досягається завдяки різним формам залучення у навчальний процес, а також зворотній зв'язок з викладачами - таким чином можна наблизитися до ефекту "живого" навчання.

Нові підходи у викладанні та навчанні. Історично склалося так, що на шляху до широкомасштабного впровадження освітніх технологій завжди виникали перешкоди - можливо, нові рішення нарешті принесуть такі необхідні інновації. COVID-19 запустив у хід активне використання інноваційних технологій у навчанні: від інтерактивних додатків, прямих трансляцій до появи "інфлюенсерів в освіті", а також використання VR/AR-рішень (віртуальна і доповнена реальність). Світові компанії запускають кампанії, спрямовані на забезпечення доступу до освітніх ресурсів для всіх верств населення, особливо у віддалених або сільських районах. Наприклад, AT&T недавно виділили 10 млн. доларів на підтримку батьків, вчителів і учнів протягом усього періоду закриття шкіл через коронавируса.

Зміни в освітньому підході в даний час полягають в переході до масового колективного мислення і співпраці. За словами Джеффа Маггіонкальді, генерального директора компанії Coursera, у міру того, як університети розвивають цифрові компетенції, їхня тимчасова реакція на кризу може перерости у тривалу цифрову трансформацію вищої освіти.

Тренди ніхто не відміняв. Очікується, що світовий ринок електронного навчання і LMS досягне 15,72 млрд. доларів до 2021 року і 22,4 млрд. доларів до 2023 року, за даними FinanceOnline, а ринок мобільного навчання зросте до позначки в 38 млрд. доларів у 2020 році. Основними рушійними силами очікуваного буму на ринку LMS постають, зокрема, все більш широке впровадження дистанційного навчання, використання штучного інтелекту і машинного навчання як в бізнесі, так і в середовищі освіти. Мобільне навчання - одна з нових тенденцій в області eLearning, і воно буде як і раніше домінувати в сфері онлайн-навчання і доповнювати інші види навчання. У Китаї понад 50 мільйонів людей вимушено залишалися вдома через коронавируса - наодинці зі смартфоном - що призвело до збільшення кількості завантажень мобільних додатків. Експерти кажуть, що це може ознаменувати нову еру для ринку мобільних додатків, онлайн-сервісів і цінних паперів, тісно пов'язаних із ними. Недавнє дослідження в Китаї показало, що 39% користувачів планують покупку нового смартфона у другій половині цього року, а це означає перспективи для мобільних інновацій та розробки нових додатків, у тому числі освітніх.

Світовий ринок електронного навчання і LMS

Що кажуть інвестори. Інвестори в даний час вкладають кошти в акції, пов'язані з онлайн-освітою, цифровими медичними сервісами і дистанційною роботою - через високий на них попит. Саме перспективи масового впровадження визначають динаміку фінансування освітніх технологій. Інвестори сподіваються, що готовність до інновацій та переваги якісного онлайн-навчання залучать до цієї ініціативи все більше студентів і викладачів у найближчому майбутньому. Згідно з іншим дослідженням, 73% організацій збільшать свої інвестиції у соціальне навчання, яке передбачає співпрацю між колегами на робоче місце. Використання soft skills (м'яких навичок) є одним із нових напрямків електронного навчання (LMS-системи якраз ідеально підходять для змішаного і соціального навчання).

Як електронне навчання допомагає справлятися зі змінами

Віртуальні школи існують уже кілька десятиліть. У 2017 році лідером ринку стали США, на частку яких припадає 93,2% загального числа віртуальних шкіл, за ними слідують Канада (3,8%), європейські країни (менше 1%) і решта світу. Великі країни з малою щільністю населення, такі як Австралія чи Канада, часто впроваджують віртуальні школи в регіонах, де будівництво "традиційних" шкіл економічно недоцільно.

У кого тепер є перевага? Країнам, що в минулому були змушені закривати школи через пандемій або стихійні лиха і мають досвід проведення онлайн-занять, простіше відразу перейти на дистанційне навчання. Крім того, країни, які ще багато років тому інвестували в цифрові технології і онлайн-навчання, зараз демонструють вражаючі результати. За даними Deutsche Welle, Естонія є європейським лідером в області цифрового навчання, де 99% сімей мають широкосмуговий доступ до Інтернету. Нинішній перехід на дистанційне навчання для естонців є лише продовженням того, як вони вчилися протягом багатьох років. Естонські педагоги мають доступ до широкого спектру онлайн-інструментів, у тому числі до eKool ( "електронної школі") - мережі управління школами, що нараховує більше 200 000 активних щоденних користувачів, і Stuudium - комплекту додатків із навчальними матеріалами, інструментами оцінки та обміну повідомленнями. Для Німеччини така ситуація - новинка і виклик, оскільки країна не настільки діджиталізована як Естонія, Фінляндія або Швеція.

Приклад електронної школи eKool

Кому зараз доводиться важко? Всім педагогам, які не мають досвіду роботи в Інтернеті, традиційним вузам, що відмовлялися приймати інновації, викладачам із недостатніми технічними навичками і багатьом іншим. Проблема вищої школи часто полягає в небажанні вузів переглядати стандартну модель начитки лекцій і завдань. Більшість учнів онлайн також будуть зазнавати труднощів. Існує безліч онлайн-інструментів і програм, що дозволяють переосмислити і знайти нові способи ефективного навчання, проте все ще потрібна додаткова підтримка з боку держави.

Хто переможці? Згідно з недавньою статтею Forbes, лідери китайського eLearning-ринку заробили додаткові 3,2 млрд. доларів після того, як все навчання перейшло в онлайн-режим. Найбільшим переможцем є компанія TAL Education, що виступила в якості партнера з організації безкоштовних занять для більш, ніж 300 державних шкіл по всьому Китаю. У лютому акції компанії виросли на 20% у зв'язку з очікуваннями сильного зростання. Акції компаній New Oriental і GSX Techedu, що цінюються на Нью-Йоркській фондовій біржі, зросли на 7,3% і 40% відповідно. Очікується, що в 2023 році китайський ринок онлайн-освіти досягне позначки приблизно в 99,3 млрд. доларів.

Багато освітніх компанії пропонують свої послуги безкоштовно або за зниженими цінами, прагнучи залучити більше число користувачів. Це дає можливість продемонструвати цінність навчання в режимі онлайн і отримати визнання. Популярність деяких онлайн-сервісів знаходить відображення в активному зростанні їхніх акцій, як можемо побачити на прикладі Zoom - творців найбільш популярного додатка для відеоконференцій. Сфера електронного навчання пропонує масу можливостей для майбутнього розвитку - потрібно тільки правильно їх використовувати.

Підведемо підсумки

Пандемія COVID-19 багато у чому змінила нашу реальність. Вимушений перехід на віддалену роботу та дистанційне навчання через карантин стали величезним випробуванням для нашого суспільства, наслідки якого ще належить побачити. Однак ця криза може спровокувати бум у середовищі eLearning. Інвестори сподіваються, що переваги якісного онлайн-навчання залучать до цієї ініціативи більшу кількість студентів і викладачів у найближчому майбутньому - на довгострокову перспективу.

Хочете використовувати дистанційне навчання для розвитку вашої організації і шукаєте краще рішення? Зв'яжіться з нами - ми можемо запропонувати вам вже готову систему і готові налаштувати її під ваші індивідуальні вимоги і процеси. Ми завжди відкриті до співпраці і готові обговорити будь-які ідеї та пропозиції.

09.04.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.