Розробка чат ботів: основні варіанти 8 Розробка чат ботів: основні варіанти 9 Розробка чат ботів: основні варіанти 10

Розробка чатботів: які є варіанти?

#Чатботи

Зараз в мережі на кожному кроці обговорюється створення чатбота. Хтось хоче створити чатбота онлайн швидко, хтось — безкоштовно або дешево. Вартість бота залежить від способу його створення та його функціональних можливостей. Пропоную з'ясувати це питання разом з нами. 

Існує два варіанти створення чат бота: замовити розробку або скористатись готовим варіантом і зібрати бота за допомогою конструктора. 

Персональний бізнес бот

Чатбот — це програмний код (backend на php, python, node.j, c# чи будь-якій іншій серверній мові або процесорі типу Corezoid) з адмін-панеллю, створений під конкретну потребу.

Бізнес-бот має свою аналітику, його можна інтегрувати з будь-якою внутрішньою системою і встановити в будь-який месенджер.

Для того, щоб створити чатбота вручну, знадобиться щонайменше декілька тижнів, а то і місяців. І вартість розробки чатбота в цьому випадку становитиме від декількох до десятків тисяч доларів. Залишилося тільки з'ясувати, чи вам потрібен бот на замовлення, чи вистачить готового рішення.

Готове рішення чи конструктор ботів

Просто завантажити чатбот не можна, але можна купити ліцензію на використання конструктора. Наприклад, такі чати як JivoChat, SiteHeart або Sender — це і чат, і робоче місце оператора, і бот-автовідповідач на часті питання.

Для початку роботи вам потрібно буде створити обліковий запис в одному з цих сервісів, створити одного оператора і налаштувати його робоче місце. Потім попросити розробників сайту встановити код цього чату на сайт або лендинг.

Це займе не більше, ніж годину разом з установкою коду на сайт, і ціна чатбота буде набагато нижчою за перший варіант. Далі потрібно буде виділити декілька годин для налаштування сценаріїв запитань і відповідей, але це зазвичай дуже легко.

Ми створюємо складніших ботів, функціонал яких не задовольняють готові рішення типу JivoChat, SiteHeart тощо. Для того, щоб зрозуміти, який з варіантів підходить саме вам, давайте розглянемо, на що здатні готові рішення і конструктори, а на що — ні.

Готові чат боти. Рішення типу JivoChat, SiteHeart, або Sender

Вас влаштує JivoChat, якщо:

Ви хочете об'єднати в одному додатку ваші контактні форми: чат на сайті, e-mail, акаунти Facebook, Telegram і Viber. Вести дзвінки/переписку з усіма клієнтами через один додаток для ПК чи мобільного і давати швидкі відповіді клієнтам. Інтегрувати вашу CRM з месенджером, в якому буде оператор, для відображення інформації про клієнта. Зберігати всю історію спілкування з кожним клієнтом і мати можливість швидко її знайти.

Вам вистачить SiteHeart, якщо:

Ви хочете чат, вбудований в оболонку вашого сайту як діалогове вікно. Вам потрібен чатбот, що даватиме відповіді на часті запитання. За кодом товару зможе оформити замовлення чи прийняти оплату, отримати зворотній зв'язок від клієнтів, залишити заявку для оператора або пеключити на нього діалог.

Скористуйтесь платформою Sender, якщо:

чат приват банка на платформе sender

Вам потрібен Welcome-робот — просто візитна картка компанії в месенджері. Ви хочете робота, який, за ключовими словами, виконуватиме прості команди: на "артикул товару" буде надавати картку товару, на слово "сплатити" — форму для оплати, і так далі. Це буде досить простий бот, що покриває базові функції.

Ось один із прикладів простого бота, зробленого на базі Sender(а), і вбудованого в сайт ПриватБанку.

Він має мінімальний функціонал — відповіді на популярні запитання, побудовані на кнопковій взаємодії. Є можливість написати текст, але бот реагує тільки на конкретні фрази, і побудувати з ним діалог буде важко.

Він не здійснює банківських операцій, не дає персональної інформації, зате може перевести діалог на оператора.

На базі Sender можна зробити і більш складні боти, але розробка передбачає програмування на Corezoid.

Конструктор чат ботів

Таких конструкторів є дуже багато, часто вони заточені під конкретний месенджер і мають схожий функціонал, на зразок платформи Sender. Найпоширеніші з них орієнтовані на створення чатботів для ВК, Telegram, Viber і Facebook.

Ось декілька з них:

ChatfuelBotsifyConverse.aiFlow XObotmothermobilemonkey та ін.

меню FlowXO
Зазвичай, конструктор дає найпростіші функції для чатботів: відповіді на питання за сценаріями, команди за ключовими словами, деякі здатні на обробку платежів, деякі — на збір та обробку даних.

У більшості на практиці безкоштовним виявляється мінімальний набір функцій, а решта — платні розширення. Створити чатбота не так важо, бо він має інтуїтивне налаштування, а в мережі достатня кількість інструкцій.

Чатботи для бізнесу — серйозний інструмент для тих, хто прагне більшого

У такому випадку готового рішення буде недостатньо, і написання чатбота варто довірити програмістам. З огляду на потреби бізнесу, створення чатбота на конструкторі не забезпечить наступного:

  • Повноцінна інтеграція бізнес-бота з внутрішніми системами компанії. Коли потрібно отримати дані з CRM: "який у мене баланс", "історія моїх покупок", наявність товару на складі тощо.
  • Чатбот з конструктора не може робити складні алгоритми, яких немає в конструкторі, а конструктори переважно сконцентровані тільки на діалозі. Такі функції, як "знайди в гуглі", "відбери найрелевантніші результати", "забронюй квитки" тощо на конструкторі не зробити.
  • На конструкторі не можна зробити кошик в боті. У чатботі можна купити тільки поштучні товари. Для кожної покупки потрібен весь ланцюжок: "знайди товар", "дай купити" і так далі. Тільки бізнес-бот, запрограмований вручну, на це здатен.
  • Конструктор має обмежений набір можливостей для спілкування/дій, який не можна розширити. Розпізнавання того, що зрозуміло людині (картинки, карти тощо), можна налаштувати тільки створивши персональний бот. Конструктори такої можливості не дають.

Індивідуальна розробка чатботів для бізнесу дозволяє використовувати безліч цікавих можливостей, які будуть недоступні конструкторам. Їхній функціонал залежить від побажань, потреб і можливостей замовника. А якщо для ваших потреб достатньо чатбота з найпростішим функціоналом, рекомендуємо скористатися конструкторами.

Ми будемо раді для вас розробити бот, бізнес-інструмент будь-якої складності — звертайтеся! Детальніше про можливості різних бот-платформ і класифікації чат ботів читайте в нашому огляді.


27.01.2018
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.