Скільки інвестицій отримали найкращі на 2019 рік АІ стартапи? 8 Скільки інвестицій отримали найкращі на 2019 рік АІ стартапи? 9 Скільки інвестицій отримали найкращі на 2019 рік АІ стартапи? 10

Стартапи з АІ: що вони роблять і скільки коштують?

#Бізнес

На сьогодні штучний інтелект (АІ) — це не тільки сфера, яка найбільш активно розвивається, але і спосіб розрекламувати новий продукт. Згідно з даними венчурної компанії ММС, лише 60% заявлених АІ стартапів у дійсності створені на його основі. Однак саме вони вражають і залучають найбільшу кількість інвесторів з усього світу.

У цій статті ми розглянемо найперспективніші АІ стартапи, що виникли протягом останніх років. А також звернемо увагу на проекти, спрямовані на поліпшення діяльності трьох сфер бізнесу: сільське господарство, страхування і ресторанний бізнес.

Стартап на базі штучного інтелекту для сільського господарства

Клімат змінюється. Людей усе більшає, а ресурсів, посівних площ і прісної води — меншає. Ці проблеми ставлять під сумнів можливість прогодувати людство в майбутньому. Тому сільське господарство потребує пошуку відповідей на питання: якими повинні бути корисні рослини? Де їх вирощувати? І як запобігти пошкодженням? І от які варіанти пропонують стартапи на основі АІ.

taransis logoНазва: Taranis 

Рік заснування: 2015
Країна: Ізраїль
Інвестиції: 30 млн доларів

Тaranis приділяють основну увагу ефективному моніторингу полів. Для визначення стану врожаю в Сполучених Штатах, Аргентині, Бразилії, Росії, Україні і Австралії обробляють зображення отримані із супутників і дронів.

Завдяки комплексній аерофотозйомці можна виявити чи хворі рослини, чи є на них пошкодження через комах, чи достатньо їм поживних речовин і чи не заважають бур'яни. Найбільша перевага —  вирішення проблем із урожаєм в режимі реального часу. Детальніше про те, як працюють такі системи, ми писали в нашій статті “Як збирати в 2,5 рази більше врожаю з поля в сезон, витрачаючи менше зусиль. Розробка штучного інтелекту допоможепоможет”.

Taranis

Название: Benson Hill Biosystems benson logo
Країна: США
Рік заснування: 2015
Інвестиції: 92 млн доларів

На початку своєї діяльності стартап зацікавився проблемою поліпшення фотосинтезу сільськогосподарських культур. Була створена обчислювальна платформа з використанням великих даних, штучного інтелекту та геноміки рослин. Перші роки пішли на перевірку роботи системи. А коли тестування дало позитивні результати, справи стартапу пішли вгору. На сьогодні Benson Hill — лідер із розвитку потенціалу геномних інновацій.

Benson Hill

Назва: Prospera Technologies  prospera logo
Країна: Ізраїль
Рік заснування: 2014
Інвестиції: 22 млн доларів

Prospera Technologies розробляє технології на основі комп'ютерного зору, які постійно відстежують і аналізують розвиток і здоров'я рослин. Компанія забезпечує доступ до кліматичних і візуальним даних із полів у режимі реального часу за допомогою мобільного телефону та інтернету.

Над проектом працюють провідні програмісти, фізики й агрономи у співпраці з досвідченими лідерами агробізнесу. За час існування Prospera Technologies знайшла клієнтів у Європі, Мексиці і США, і на сьогодні число компаній, які користуються послугами стартапу, наближається до тисячі. Серед них Walmart, Tesco, Sainbury's и Aldi.

Prospera

Стартапи на базі штучного інтелекту в сфері страхування

Багато страховиків, кредиторів і ринків капіталу досі отримують інформацію про власність із застарілих податкових звітів особистих, а тому дорогих перевірок на місці. Однак, як відомо, своєчасна оцінка ризиків —  один із ключових чинників, що впливають на рішення про укладення страхового договору. За останні роки з'явилися нові аналітичні та автоматизовані інструменти для їх виявлення.

Більшість таких стартапів реалізовано на основі АІ, що дозволяє отримувати постійний вільний доступ до великої кількості даних. Тому багато стартапів зі сфери страхування намагаються використовувати обробку великих масивів даних для оцінки і прогнозування ризиків, а також машинне навчання для контролю об'єктів у режимі реального часу.

Назва: Cape Analytics cape analytics logo
Країна: США
Рік заснування: 2014
Інвестиції: 31 млн доларів

Cape Analytics надає фірмам, що захищають і фінансують будинки і підприємства, доступ до актуальних даних для оцінки ризиків і вартості активів власності. Страхові компанії отримують інформацію про об'єкт на підставі аналізу аерофотознімків із високою роздільною здатністю. Завдяки цьому відпадає потреба відправляти людину для перевірки майна, що вимагає витрат ресурсів і може бути небезпечним для перевіряючого. Адже без попереднього розуміння стану об'єктів можливі нещасні випадки через обвали будівель.

Компанія обробляє дані з усієї континентальної частини США (понад 70 мільйонів американських будинків) і надає інформацію страховим клієнтам, таким як XL Catlin і Security First Insurance у Флориді.Cape AnalyticsНазва: Lemonadelemonade logo
Країна: США
Рік заснування: 2015
Інвестиції: 480 млн доларів

Lemonade є ліцензованим страховим оператором, що пропонує домовласникам і орендарям рішення для захисту власності на основі штучного інтелекту. Стартап використовує машинне навчання для аналізу сигналів із орбітальних супутників, що дозволяє виявити нещасні випадки і катастрофи по всій земній кулі. Більш того, Lemonade застосовує кілька ботів, наприклад:

- бот Купер отримує необроблений потік даних, що надходить зі спектрометра зображень, і аналізує кожен піксель у пошуках спалахів вогню, ґрунтуючись на кольорах і теплових сигнатурах.

- чат-робот Maya —  віртуальний помічник, який допомагає заощадити час клієнтів і скоротити витрати на персонал компанії. Результатом роботи бота є миттєве, цифрове врегулювання страхових претензій без часу очікування або інших незручностей.

LemonadeУ 2018 році Lemonade отримала преміальний прибуток у розмірі 57 мільйонів доларів США від 425 000 клієнтів, 75% із яких у віці до 35 років, а 90% із них купували подібне страхування вперше. Таку довіру від споживачів компанія заслужила співпрацею з Lloyds of London, XL Catlin, Berkshire Hathaway's National Indemnity і іншими.

Ми в "Evergreen" теж створили продукти, що дозволяють скоротити час укладання договору до мінімуму. Ось деякі з них: страховий бот, сканер закордонного паспорту по фото й інструмент візуального розпізнавання техпаспортів.

Стартапи на базі штучного інтелекту в ресторанному бізнесі 

Прибутки ресторанів дедалі більше залежать від їхньої репутації і відгуків клієнтів. Залучити клієнтів на початковому етапі досить просто, а от утримати їх і високі рейтинги — складно. Якісна їжа і приємна атмосфера вже не є 100% запорукою успіху. Клієнти бажають усе кращого обслуговування, що поєднує швидке приготування їжі та негайну доставку.

Власники шукають нові рішення, при цьому прагнучи скоротити витрати і збільшити прибуток. Таким чином галузь потребує проектів автоматизації обслуговування і доставки, хмарних сховищ, додатків, що дозволяють контролювати рейтинги закладів. А з цим може відмінно впоратися АІ.

Назва: Zume Pizza  zume pizza logo
США
Рік заснування: 2015
Інвестиції: 48 млн доларів

Zume Pizza — компанія, що базується на АІ і працює над "розумним" виробництвом і доставкою піци. Zume розробив більш ефективний спосіб для приготування і доставки піци. Основна ідея —  піци готуються дорогою до місця доставки. Для цього компанія використовує автоматичні печі та роботизовані ножі, що самостійно очищаються.Zumepizza

Назва:  TabSquare                     tabsquare logo        
Країна: Сінгапур
Рік заснування:  2012 
Інвестиції: 13,2 млн доларів

У Сінгапурі TabSquare стала лідером на ринку технологічних рішень, заснованих на використанні AІ у сфері ресторанного бізнесу. Компанія створила платформу управління рестораном, яка отримує замовлення, сортує їх, перенаправляє і відправляє на автоматичний друк принтеру, усуваючи тим самим необхідність повторно вводити замовлення. До того ж дані про заклади зберігаються в хмарному сховищі, що дозволяє власникам отримати доступ до них із будь-якої точки світу.

TabSquare на теперішній час має 6000 активних терміналів, обслуговуючи понад 12 мільйонів відвідувачів на рік. Клієнтами є 75 провідних брендів і мереж F & B, таких як Minor Food Group, Sushi Tei, Paradise Food Group, Japan Foods Holding, Zingrill Holdings, Chili's, Strike Bowling, Old Town White Coffee и PappaRich.TabSquare

Ми в Evergreen також займаємося розробкою та запуском стартапів у сфері АІ. Якщо прочитавши цю статтю, ви надихнулися можливостями штучного інтелекту, і у вас з’явилися ідеї нового проекту, звертайтеся до нас. Ми з радістю допоможемо їх реалізувати і досягти значних успіхів.



05.08.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.