Дизайн і контент: ефективність взаємодії 8 Дизайн і контент: ефективність взаємодії 9 Дизайн і контент: ефективність взаємодії 10

Дизайн vs контент: як поганим контентом зіпсувати крутий дизайн

#UI/UX дизайн

Будь-який продукт, додаток, вебсайт/портал/лендінг можна розбити на складові. Частина з них (розробка, прототипування) залишається невидимою для очей користувачів. А інша – що намальовано і написано – помітна кожному. Саме ця частина роботи визначає майбутнє проекту і те, який результат принесуть зусилля, докладені раніше.

Користувач не знає скільки годин і праці було витрачено, щоб створити продукт. Йому це і неважливо. Єдине що його хвилює: чи подобається йому користуватися продуктом, чи задовольняє продукт його потреби. І з перших же секунд він отримує відповіді на ці питання за допомогою наповнення (контенту) і дизайну.

Як пов’язані дизайн і контент

Контент – це сенс, дизайн – це форма, в якій цей сенс утілений.

Слова формують емоційні зв'язки, але при цьому кожен читач розуміє їх по-своєму. Дизайн направляє цю емоційність в потрібне вам русло, підсилює її за допомогою зрозумілих кожному візуальних образів.

Контент пропонує вирішення проблеми. Дизайн мотивує скоріше натиснути «чарівну кнопку», яка прискорить це вирішення.

Можна просто написати «готика», а можна висотою і формою шрифту нагадати читачеві про величні шпилі середньовічних храмів. В ідеалі кожен дизайнерський елемент на вашому сайті підсилює враження від написаного. І від вашого бренду в цілому. Для проектів створюється UI kit котрий витримує весь сайт у певному стильовому рішенні.

У випадку з хорошим контентом кожне слово знайомить читача з вами, закохує в вас, розповідає, що ви розумієте його і зробите все, щоб вирішити його проблему.

В кінцевому підсумку контент і дизайн формують думку аудиторії про вас. Індивідуалізований дизайн не може існувати без контентного ядра. Адже дизайну потрібно посилити ваш образ, але без контенту цей образ невідомий.

Починати зі слова чи образу?

Люди мислять образами – це доведений факт. Щоб втілити образи та думки в слова, необхідні зусилля. Саме тому вони спершу оцінюють візуальну складову. Саме від дизайну залежить чи захочуть користувачі читати ваш контент: чи привабливе для них оформлення сторінки, чи добре читабельні заголовки і шрифт. Процес оцінки «цікаво/нецікаво» займає всього кілька мілісекунд.

Приклад образного дизайну

Зображення взято з ресурсу: https://jacquico.com

Однак контент первинний. І ось чому: UX-проектування спирається на повідомлення, які потрібно донести. Спершу воно визначає що потрібно показати користувачеві: які блоки будуть на сайті, що потрібно донести на першому, другому, третьому екрані, а тільки потім "як" це донести. Таким чином "що" первинне, а "як" вторинне.

Над зовнішнім виглядом продукту крім дизайнера повинні працювати також бізнес-аналітик, маркетолог і копірайтер. Разом вони створюють сайт, який буде не просто картинкою, а вже з перших секунд покаже клієнту – це саме те, що він шукав.

Якщо функціональність сайту виконана якісно (все зручно, швидко, інтуїтивно) і контент чіпляє (круті яскраві заголовки, сторітелінг, правда про ваш продукт), то дизайн може бути суто мінімалістичним.

Приклад мінімалістичного UI

Зображення взято з ресурсу: https://woodwork.nl

Якщо ж спершу будується гарний дизайн, а потім відбувається його наповнення – в результаті майже всі зусилля дизайнера сходять нанівець: текст, створений без прив'язки до дизайну, не враховує розмірів полів, рамок, задуманої дизайнером висоти і ширини.

Для наповнення купуються стокові фото, які погано вписуються в колірну гаму дизайну. Назви на кнопках можуть виходити за межі цих кнопок. Або навпаки, копірайтери будуть усіма силами намагатися укласти текст в макет, і в результаті вийде штучний і урізаний текст, навряд чи здатний уразити вашого потенційного клієнта.

Рекомендуємо: UI / UX персоналізація

Як поганий контент псує хороший дизайн

Якщо найкраще, коли дизайнер і копірайтер працюють в парі, то найгірше, коли вони взагалі не перетинаються. Тоді трапляється таке:

Як лажає дизайн

Бувають кейси, коли спочатку все прекрасно: разом із клієнтом ведемо прототип, розробляємо хороший дизайн. Але потім настає етап внесення наповнення. І раптом виявляється, що дизайн гуд, але не відповідає розміру контенту.

Наприклад, у дизайні заголовок складається з максимум 5 слів, а клієнт хоче 2 речення. Або ми показали в дизайні на сторінці "Про нас" 1 абзац тексту, а в результаті їх виявляється 10. Або ми розмістили на сторінці «рибний» текст (не справжній, просто для заповнення місця), а в підсумку виявилося, що фінального тексту немає і писати його нікому, і копірайтера у клієнтів немає, а сайт запускати треба. Доводиться все переробляти "по-живому", страждає верстка, зриваються терміни.

Для клієнта ця ситуація зазвичай виявляється повною несподіванкою: дизайн затвердили красивий, тексти написали хороші, об'єднали одне з іншим – вийшло лайно. Як же так? У найгірших випадках така ситуація взагалі може поставити хрест на проекті. На нашому досвіді був випадок, коли сайт створювали під керівництвом відділу маркетингу, потім прийшов власник, подивився на результат, сказав: "Що фігня? Ми ЦЕ не запустимо ". І проект закрили на стадії готовності 95%.

Як лажають із контентом клієнти:

  • приймають сайт одні люди, а наповнюють інші: ніхто не в курсі який контент і якого розміру має бути на сторінці;
  • в дизайні заголовки затверджені, продумані, а потім клієнти в останній момент вирішують поміняти їх без урахування ритміки, розмірів;
  • ігнорують надані гайдлайни;
  • не дають контент узагалі: тоді ми своїми силами приблизно заповнюємо контент, але в кінці клієнт може зробити з контентом усе, що завгодно;
  • не дають/не вставляють фото, які були узгоджені під час дизайну (або не купують), а це впливає на весь дизайн: на стилістику, атмосферу, емоції.

В результаті сайт незручний, тому що прочитати його неможливо.

Як уникнути подібних фейлів

1. На етапі прототипування перевіряти блоки на реальному контенті

Вставляти в заголовки і тіло сторінки контент зі старого сайту (якщо нічого не буде змінюватись) або продумувати кількість контенту, яка буде ідеально виглядати/сприйматися користувачем.

2. Описувати для розробки обмеження за кількістю символів

Писати гайдлайни клієнтам, в яких буде вказано оптимальну кількість символів і інші принципи (розміри відступів, виділення заголовків, важливої ​​інформації, розбивка контенту на параграфи і списки для кращого розуміння).

3. Проводити презентації цих гайдлайнів

Щоб кожен, хто працює з проектом знав як правильно заповнювати гайдлайн.

Контент і дизайн повинні дружити

Будь-які елементи, пропозиції, зміни на сайті повинні бути осмислені: спочатку думаємо – потім робимо. Слідуємо логіці при прототипуванні, перевіряємо і тестуємо. Після цього слідуємо правилам наповнення.

Матеріали по темі: Як UХ -копірайтинг допомагає в спілкуванні з користувачем

Взаємодія дизайну і контенту – також процес

Передбачити всі можливі складнощі дійсно неможливо. Але щоб швидко помітити проблему і виправити її, потрібна комунікація та робота над проектом після його завершення.

Ви згодні з тим, що всі елементи вашого проекту повинні підсилювати один одного? Хочете розробку, при якій дизайн і контент гратимуть в тандемі? Напишіть нам, адже саме так ми працюємо.

Хочете додаткового підтвердження того, наскільки впливає на ваш бізнес все, описане в цій статті? Звуртайтесь до нас!

28.05.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.