Можливості Low-Code і Zero-Code 8 Можливості Low-Code і Zero-Code 9 Можливості Low-Code і Zero-Code 10

Low-Code і Zero-Code: як ви можете створювати кастомні додатки без програмістів

#Розробка

На перший погляд, терміни low-code, zero-code, no-code звучать майже однаково. Якщо ви розглядаєте можливість відходу від традиційної розробки додатків, то маєте розуміти, що саме пропонує кожен зі згаданих вище підходів до розробки, і використовувати переваги, які вони дають.

Дещо забігаючи наперед, відзначимо, що незважаючи на те (і як можна здогадатися з назви), що для створення додатків із використанням low-code або zero-code майже, або взагалі не потрібне написання коду, це зовсім не означає, що всі відразу відмовляться від розробки ПЗ на замовлення, відбираючи в такий спосіб хліб у розробників. Low-code і no-code платформи дають бізнесу великі переваги з точки зору вартості володіння системою, внесення змін, знижують ціну помилки при створенні системи, а також допомагають зрозуміти, як штучний інтелект (ШІ) може прискорити розробку програмного забезпечення.

Що таке Low-Code і Zero-Code?

Low- і zero-code не є чимось принципово новим. Візуальне програмування, RAD (швидке прототипування і швидка розробка додатків) та інші технології існують вже багато років.

Лоукод- (low-code) і зерокод-платформи (zero-code) тісно пов'язані з поняттям PaaS (platform as a service, «платформа як послуга»), що пропонує можливості додатків у вигляді хмарних сервісів, а не певного набору коду, що його пише розробник. Платформи, відомі як «сервіси додатків», або «конструктори додатків» (aPaaS, application platform as a service), забезпечують найвищий у цій категорії рівень абстракції, дозволяючи розробникам швидше моделювати додатки, аніж програмувати їх, і не турбуватись при цьому про операційну систему, сховища, інфраструктуру чи програмні оновлення.

І low-code, і zero-code надають засоби для розробки додатків без необхідності в написанні великої кількості коду і навичках програмування. Замість цього користувачі отримують доступ до візуального середовища розробки, де вони можуть вибирати потрібні функціональні елементи з бібліотеки, з'єднувати їх візуально у робочий процес, зазвичай шляхом перетягування квадратиків на екрані, і таким чином створювати власний додаток.

Простіше кажучи, ви візуально робите те, що розробник зазвичай пише кодом. У low-code додатках знадобиться мінімум коду, у разі zero-code ви використовуєте попередньо встановлені шаблони та моделі, не використовуючи код взагалі.

Давайте розглянемо дані підходи більш докладно: що в них спільного, їхні плюси, мінуси і відмінності.

Огляд Low-Code підходу

Завдяки low-code рішенням розробники можуть створювати повноцінні програми з сучасними користувацькими інтерфейсами, даними, логікою і підтримкою інтеграцій у візуальному редакторі, використовуючи drag-and-drop інтерфейс і мінімальну кількість коду. Лоукоди дозволяють створювати більш масштабовану та гнучку архітектуру в порівнянні з зерокод-рішеннями, тому що код все-таки десь писати можна.

Крім використання графічного інтерфейсу, low-code рішення також усувають необхідність у створенні фреймворків, зв'язуванні баз даних і виконанні інших завдань, в основному пов'язаних із написанням коду вручну. Якщо у вас або ваших співробітників є ідеї для програми або програмного забезпечення, то за допомогою low-code ви можете самостійно створювати гнучкі програми для виконання конкретних бізнес-завдань із набагато меншими зусиллями, швидше, навіть не маючи спеціального технічного досвіду.

До основних переваг low-code підходу для бізнесу належать:

  • Швидкість і гнучкість. Функція drag-and-drop (перетягування елементів), встановлений для користувача інтерфейс, логічні схеми і моделі даних, попередньо змодельовані бізнес-процеси та набір інших автоматизованих інструментів дозволяють швидко розробляти повноцінні, кросплатформені додатки.
  • Зниження вартості розробки. Можливість створення більшої кількості програм за короткий час, а також зниження потреби в додаткових розробниках.
  • Зниження залежності від IT. Команди програмістів отримують можливість зосередитися на вирішенні першочергових завдань, а не витрачати ресурси на створення простих додатків і дрібні правки.
  • Підвищення продуктивності. При low-code розробці не потрібно чекати, поки професійні розробники завершать черговий етап проєкту, а час більше не є стримуючим фактором для інновацій.
  • Зниження ризику/ підвищення ROI. Інтеграції даних, процеси забезпечення безпеки і кросплатформна підтримка вже вшиті в платформу і можуть легко налаштовуватися в майбутньому.
  • Швидке розгортання і простота обслуговування. Внесені зміни можна скасувати в один клік, і ви зможете налаштувати програму відповідно до нових вимог у будь-який момент.

Головні недоліки:

  • Брак кастомізації, обумовлений ​​модульною структурою low-code платформ, і обмежені можливості інтеграції. Чим більше візуальних інтерфейсів, тим більше буде обмежень. Якщо ви використовуєте дуже потужну low-code платформу, то вона за складністю не поступатиметься коду.
  • Прив'язка до постачальника програмного забезпечення. Багато користувачів стурбовані тим, що вони так чи інакше будуть прив'язані до платформи. Деякі з постачальників використовують відкритий код і фреймворки, підтримка яких реалізована як у рамках платформи, так і за її межами, у той час як інші обмежують можливості для редагування додатків після того, як ви перестанете використовувати цей інструмент.

Лоукод-підхід можна використовувати для розробки більш складних програм і виконання спеціальних завдань, для яких вимагається візуальне представлення і можливість вносити зміни швидко, для створення MVP/ прототипів тощо. Багато low-code платформ мають не лише велику бібліотеку готових компонентів, але і підтримують сторонні хмарні сервіси, алгоритми ШІ, машинне навчання, блокчейн, системи розпізнавання зображень, голосу й облич тощо.

У нас в Evergreen є багаторічний досвід використання low-code хмарного процесора Corezoid для реалізації різних проєктів, в тому числі для автоматизації бізнес-процесів і швидкого об'єднання «непоєднуваних» систем.

Контакт Evergreen

Що саме робить Corezoid?

Corezoid дозволяє будувати бізнес-процеси будь-якої складності, а логіка обробки представлена ​​графічно у красивому редакторі. Corezoid отримує дані з будь-якої системи через API і має вбудовані функції для базової логіки, а також дозволяє написати кодом все, що ви не можете зробити в редакторі. Крім того, він надає потужні інструменти для відстеження процесів і історії запитів, а також аналітику в режимі реального часу - все це в рамках інтуїтивно зрозумілого, візуально приємного середовища розробки.

Деякі приклади використання Corezoid:

  • системи масового обслуговування (впровадження та обробка логіки замовлення у будь-якому чаті або месенджері, наприклад, Skype, Slack, Telegram, Sender і т.д.);
  • визначення банківського і кредитного рейтингу;
  • інтернет речей (IoT);
  • налаштування інтеграції багатьох систем: CRM, виведення нотифікацій, інтеграції з фінансовими системами, де вся логіка обробляється Corezoid, і багато іншого.

Якщо ви хочете дізнатися більше про те, на що здатний Corezoid, або у вас є ідеї для його інноваційного використання, ми будемо раді допомогти вам створити відмінний проект для вашого бізнесу! Зв'яжіться з нами прямо зараз.

Zero-Code — майбутнє в розробці додатків?

No-code рішення призначені для непрофесійних розробників (Citizen Developers — користувачі в межах компанії, котрі мають доступ до візуального середовища разробки) і не вимагають ані написання коду вручну, ні знань і досвіду в галузі програмування. Будучи візуальною мовою програмування, zero-code дозволяє створювати додатки візуально, перетягуючи елементи з бібліотеки, і потребує мінімального навчання. Не використовуючи код, розробник швидше вирішує, що робить застосунок, а не як він це робить: декларативний UI описує те, що користувач має бачити в результаті, а не послідовність досягнення цього результату.

Zero-code часто називають майбутнім програмування: передбачається, що найближчими роками 80% задач і додатків буде реалізовано без необхідності написання коду.

«Майбутнє кодингу — це відсутність коду взагалі» — Кріс Ванстрат, CEO GitHub

У zero-code платформ є багато спільного з low-code рішеннями:

  • Швидкість розробки та впровадження. Відсутність коду дозволяє налаштовувати всі компоненти програми через візуальні інтерфейси, дозволяючи рядовим розробникам комбінувати модулі на власний розсуд. У випадку з low-code платформою деякі модулі та функції можуть бути недоступні «з коробки» або в шаблоні, тому вам знадобиться хоча б мінімальний код. Але у випадку з інструментами зерокод-розробки, більшість елементів форми і компонентів дизайну є частиною платформи і можуть оброблятися за все в кілька кліків.
  • Поява aPaaS-рішень, що дозволяють пересічним розробникам створювати кросплатформні додатки для різних систем. APaaS можна використовувати через браузер, незалежно від того, в якій операційній системі працюють користувачі.
  • І zero-code, і low-code платформи допомагають бізнесам створювати й управляти власними додатками, у той час як професійні розробники можуть зосередитися на створенні більш складних і першорядних програмних рішень.

Переваги платформ зерокод-розробки у значній мірі збігаються з перевагами low-code підходу: краща адаптивність, зниження вартості розробки, зменшення залежності від IT і підвищення продуктивності, простота в обслуговуванні та гнучкість. Є й інші позитивні сторони zero-code:

  • прості, доступні і ефективні платформи для нетехнічних розробників - майбутнє у побудові додатків;
  • швидкість створення додатка, що дозволяє швидко запускати ідеї - за лічені дні, а не місяці;
  • красиво оформлені шаблони - функціональність і дизайн «із коробки»;
  • простий у використанні інтерфейс - завдяки функції drag-and-drop, вам потрібно тільки розмістити елементи на формі і все — можна запускати. Не потрібно нічого тестувати і дебажити.

Незважаючи на очевидні переваги zero-code розробки, власникам бізнесу необхідно розуміти приховані недоліки і ризики, пов'язані з її використанням:

  • Відсутність гнучкості. Зерокод-рішення не настільки гнучкі, як написання коду з нуля, а жорсткі шаблони обмежують те, що можна побудувати: ваша платформа може не містити необхідних компонентів «із коробки» для вирішення конкретних прикладних завдань.
  • Користувачі повинні чітко розуміти свої вимоги і визначати, чи збігаються вони з можливостями й обмеженнями конкретного інструменту.
  • Ризики виникнення «тіньового IT», коли офіційний IT-відділ втрачає видимість процесів розробки, що відбуваються в організації, а проблеми з безпекою виникають через відсутність контролю.
  • Володіння вихідним кодом. Проблеми, пов'язані із залежністю від постачальників ПЗ, що можуть виникнути, якщо ви вирішите перестати використовувати zero-code платформу, обмежений доступ або відсутність доступу до вихідного коду, відсутність чіткої документації тощо.

ШІ як рушійна сила в Low-Code і Zero-Code підході

Штучний інтелект робить те, що раніше здавалося неможливим: він допомагає приймати швидкі рішення і звужувати вибір, підказуючи правильні варіанти тощо. Адже при традиційній розробці для реалізації бізнес-логіки потрібно виконати дуже багато рутини, що насправді може робити машина за умови, що вона «розуміє» бізнес-завдання.

По суті, ШІ робить «грубу», «чорнову» роботу, залишаючи для людини творчі завдання. Це дає low-code/ zero-code додатковий імпульс, що дозволяє їм розвиваються дуже швидко.

Важко сперечатися зі значенням і можливостями розробки no-code, особливо коли мова йде про створення простих додатків. Zero-code платформи найкраще підходять для бізнесів, яким потрібні ефективні, готові рішення. Вони ідеально підходять для вирішення завдань на рівні конкретного відділу, наприклад, відділу продажів, фінансового або відділу кадрів, і можуть ефективно використовуватися для реалізації більш складних завдань, таких як розробка чатботів.

Ми створили Kwizbot для розробників чатботів, щоб спростити та знизити вартість процесів модифікації і підтримки, дозволяючи створювати діалоги чатбота й інтерфейси для спілкування у візуальному середовищі розробки.

Що таке Kwizbot?

Це веб-сервіс із zero-code, розроблений Evergreen, що допомагає розширити функціональність бота шляхом побудови діалогів чатбота у візуальному редакторі.

Ось деякі з переваг Kwizbot:

  • немає необхідності залучати програмістів до створення діалогів;
  • простий та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і візуальний редактор;
  • кросплатформність;
  • можливість створювати різні відображення для кожного месенджера в одному компоненті;
  • API для підключення до back-end;
  • багатомовність;
  • діалоги, створені у Kwizbot, доступні у форматі JSON;
  • безпека даних.

Low-code і zero-code платформи повністю змінюють процес розробки. Виключивши залежність від програмування, нетехнічні розробники й IТ-підрозділи організації можуть співпрацювати, моделювати і спільно створювати нові функціональні рішення. Це спосіб підключити бізнес до процесу розробки безпосередньо і гарантувати, що кінцевий результат відповідатиме специфічним вимогам компанії.

Якщо ви плануєте оптимізувати й автоматизувати бізнес-процеси і шукаєте найбільш відповідне рішення, хочете замовити наш готовий програмний продукт або розробити унікальну low-code/ zero-code платформу з використанням ШІ, звертайтеся до нас без вагань. Ми із задоволенням допоможемо внести інновації у ваш бізнес — просто зателефонуйте нам або заповніть форму.

14.06.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.