Розпізнавання документів і система розпізнавання облич в одному продукті 8 Розпізнавання документів і система розпізнавання облич в одному продукті 9 Розпізнавання документів і система розпізнавання облич в одному продукті 10

Онлайн верифікація через розпізнавання документів та облич з камери

#Машинне навчання #Нейронні мережі #Розпізнавання образів

Питання приватності в сучасному світі постає дедалі гостріше. Однак підвищуються і вимоги до ідентифікації особистих даних при вході в різні системи. Тому програмний продукт повинен відповідати і вимогам закону, і побажанням бізнесу, і потребам клієнтів.

Системи розпізнавання осіб — додатковий фактор антифроду для фінансових організацій та банків і елемент дистанційної верифікації клієнтів, а також застосовуються для безконтактної ідентифікації в багатьох сферах бізнесу. Як, наприклад, система з розпізнавання і порівняння облич по фото розробки Evergreen — Face ID.

Сторінка Face ID

Кому стане в нагоді система розпізнавання облич і документів

Для багатьох видів діяльності, де питання анонімності не настільки гостре, але де потрібна ідентифікація особистості онлайн, наприклад:

• При роботі з даними, які вимагають особливого доступу
• При купівлі алкоголю онлайн
• При замовленні ліків
• Для участі в іграх онлайн-казино, споживанні контенту 18+
• При видачі онлайн-кредитів
• Здачі іспитів онлайн та ін.

Технологія працює просто: користувач дивиться у веб-камеру і прикладає поруч із обличчям паспорт. Система зчитує його дані з паспорта, порівнює їх із фото, і якщо це одна й та ж люжина – дає доступ до аккаунту.

Навіщо сайту програма розпізнавання облич?

Потреба у створенні сервісу верифікації віку постала особливо гостро, коли в Великобританії прийняли закони щодо вікового обмеження доступу до контенту. Згідно з ними, всі сайти з контентом для дорослих повинні бути забанені, якщо не знайдуть спосіб точно перевіряти і підтверджувати вік своїх відвідувачів.

Якщо раніше відвідувачам пропонувалося просто натиснути на підтвердження "Так, мені є 18", то тепер потрібен більш точний метод. Варіант розпізнавання документа, що підтверджує особу або просто сканування обличчя користувача через веб-камеру не відповідають вимогам законодавства. Документ можна "позичити" у старшого товариша, а обличчя людини перед комп’ютером може виглядати старше або молодше, ніж його власник. Тільки документ і обличчя конкретного користувача, опрацьовані системою одночасно, можуть бути справжнім підтвердженням особи.

Як не відлякати користувачів необхідністю проходити розпізнавання документів

На даний момент готового рішення не існує. Однак, наприклад, компанії "Pikcio" і "BioID" об'єднали зусилля і технології в сфері обміну та зберігання даних, а також розпізнавання облич у спробі створити подібний сервіс.

Перед розробниками стоїть непросте завдання. З одного боку вибудувати систему, яка буде працювати відповідно до норм британського законодавства. З іншого - не відлякати клієнтів сайтів. Незважаючи на те, що той же «Pikcio» забезпечує клієнту повний контроль над його даними (клієнт сам вирішує хто і яким чином отримує до них доступ), сама тематика сайту (будь то фінансові послуги, ліки або тематичний контент) часто передбачає значні запобіжні заходи.


На кону стоїть не тільки доступ до ідентифікаційних даних, але й анонімність користувача та його згода на обробку цих даних. Оскільки сайти не в праві розкривати особистості своїх відвідувачів (та й самі відвідувачі будуть категорично проти), необхідно було забезпечити анонімну перевірку віку. А для такої перевірки не потрібна згода користувачів.

До того ж, потрібно врахувати ще два важливі чинники:

• процес обробки даних не повинен займати багато часу
• необхідно уникнути зберігання особистих даних користувачів на відкритих вебсайтах.

Авторизаційні токени для збереження анонімності користувачів

Як створити сервіс підтвердження віку без шкоди для анонімності? У Pikcio стверджують, що рішення в токенах. Якщо конкретніше, то дані кожного веріфіцированного користувача перетворюються в токени багаторазового використання. І кожен раз, логінячись на сайт із обмеженнями за віком, користувач зможе зберегти свій токен і користуватися ним необмежену кількість разів без необхідності проходити перевірку знову. А технологія розпізнавання облич, побудована на навчанні нейромережі, гарантує, що доступ до токену отримає саме власник цих даних.

При реєстрації клієнтів Pikcio вже зараз застосовуються процеси KYC / AML ("Know Your Customer" (знай свого клієнта) і "Anti-Money Laundering" (протидія відмиванню коштів)). Перевірка віку й повторне використання токенов при біометричному розпізнаванні – ще один крок для створення безпечних онлайн-процесів. Від цього підходу виграють як компанії, що підкоряються британським правовим нормам, так і окремі користувачі.

В Україні поки немає продукту для автоматизованої верифікації відвідувача ресурсу. Одна з причин цього – законодавчі норми, які наразі дозволяють верифікацію користувача простим натисканням кнопки "Я згоден" або "Так, мені є 18". Але оскільки євроінтеграція впевнено вимагає переходу на загальноприйняті європейські норми також і в питаннях контролю авторизації користувачів, створення таких сервісів буде корисно власникам сайтів із певним контентом.


З нашим досвідом у розпізнаванні облич і документів ми можемо розробити такий сервіс. Хочете користуватися перевагами подібної системи? Напишіть нам, ми розробимо персональну систему, у відповідності з усіма потребами вашого бізнесу. Якщо бажаєте дізнатися більше про розпізнавання облич, почитайте нашу статтю "Розпізнавання облич у реальному часі по фото і відео".


26.12.2018
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.