Роботи чи люди? Що насправді чекає людей в світі роботів 8 Роботи чи люди? Що насправді чекає людей в світі роботів 9 Роботи чи люди? Що насправді чекає людей в світі роботів 10

Роботи чи люди: за ким насправді майбутнє?

#Машинне навчання #Нейронні мережі #Чатботи

«Роботи залишать нас на вулиці!»  тривожно кричать заголовки новин. «Роботи забезпечать нам безбідне існування»  заперечують їм інші. Поки прихильники антиутопій і утопій сперечаються, ми спробуємо з'ясувати, чого справді чекати від четвертої промислової революції.

Наскільки розумнішими стали машини?

За останні десятиріччя розвиток чатботів відчутно зробив крок уперед. Якщо раніше найскладнішим завданням і нездоланною стіною для роботів був тест Тюрінга, то сьогодні події розвиваються з космічною швидкістю і чим далі, тим легше ботам вдається раніше неможливе.

Короткий огляд досягнень в олюдненні ботів

  • 9 червня 2014 р. — чатбот Женя Густман, створений розробниками з України та Росії, вперше в історії пройшов тест Тюрінга. Детальніше можна прочитати тут;
  • 15 травня 2016 р. — тест Тюрінга пройшов американський чатбот на ім'я Джил Уотсон. Примітно, що бот «працював» викладачкою в технічному університеті Джорджії та разом із реальними викладачами тривалий час допомагав студентам у роботі над їхнім завданнями;
  • 18 травня 2018 р. — гугл-асистент Duplex — голосовий чатбот зі штучним інтелектом пройшов тест Тюрінга: зумів забронювати столик у ресторані, записати клієнтку на стрижку та навіть поспілкуватися з її батьками;
  • 10 липня 2018 р. китайський робот-копірайтер пройшов тест Тюрінга. Робот вивчив техніку рекламного копірайту і може обробляти до 20 тисяч рядків тексту.

І це — лише початок. Щороку можливості роботів будуть лише зростати. То чого очікувати від нового покоління машин?

«Все, що можна автоматизувати, буде автоматизовано»

Безробіття внаслідок автоматизації лякає людей уже давно. На початку XIX століття луддити, противники прогресу, руйнували фабрики. Вони вважали, що машини відберуть у них роботу і залишать без засобів до існування. Сьогодні таку стурбованість відчуває майже кожен, чия робота складається з повторення певного алгоритму дій.

Мартін Форд у своїй книзі «Роботи наступають» стверджує, що до 2030-го року зникне половина існуючих сьогодні професій. Аналітики WEF (Всесвітнього економічного форуму) наближають цю дату: за їхнім твердженням, вже в 2025-му 52% всіх професій займатимуть роботи.

Автоматизованою стане навіть робота журналістів. Як пише «Спектр», журналістське розслідування наразі залишається прерогативою людей, проте журналістів новин The Associated Press планує повністю замінити роботами. Уже в минулому кварталі 3000 їхніх матеріалів підготували роботи.

robot journalis

https://www.pinterest.com/

Business Insider повідомляє, що компанія Sony Pictures ще в 2016 році всього одним чатботом замінила 70 працівників по роботі з клієнтами. В 2015 році був відкритий японський готель, де 50% персоналу є роботами. Спершу готель взяв планку на 90%, але виявилося, що машини ще не здатні забезпечити відвідувачам комфортне проживання, і готель почав зазнавати збитків. Тому в 2019-му році керівництву довелося переглянути політику закладу, скоротити половину з 243 роботів і найняти людей.Evergreen допоможе з автоматизаціею

Однак це — лише незначна заминка на шляху всезагальної роботизації. Автоматизуються фаст-фуди й супермаркети, а на ваш дзвінок у call-центр із високою ймовірністю відповість робот.

До речі, чатботи, що опрацьовують вхідні повідомлення на першій лінії підтримки в контакт-центрах, — давно реальність, як і офісні боти-помічники, віртуальні консьєржі, страхові чатботі. Ви можете дізнатися більше про можливості та переваги створення чатботів для бізнесу тут. А ще ви можете свторювати їх власними силами без участі розробників і написання коду. Для цього радимо звернути увагу та ознайомитись з можливостями багатомовної омніканальної платформи KwizbotЗв'яжіться з нами, щоб спробувати демо або замовити готовий продукт, що відповідає вашим індивідуальним вимогам.

Прогнози футуристів: що чекає на людей у світі роботів

У звіті WEF значиться, що в найближчому майбутньому 75 млн. робочих місць зникне. Однак натомість буде створено 133 млн. І хоч у це складно повірити, така схема дійсно працює. Британія, що втратила в 2010-2015-х роках 800 тисяч робочих місць, створила натомість 3,5 млн. нових із вищою заробітною платою. Низькооплачувана рутинна робота дістається роботам, а люди отримують більш кваліфіковані посади.

Незважаючи на те, що з кожним роком технології стають усе досконалішими, багато експертів, як і раніше, вважають, що в сфері прийняття рішень і в творчих професіях роботи ніколи не замінять людину.

Активіст і автор книги «Роботи вкрадуть вашу роботу, але це не страшно» Федеріко Пістоно вважає, що з часом роботи будуть забезпечувати всі наші базові потреби. Зі зникненням необхідності працювати людство зможе зосередитися на творчості, розкривати себе в різних видах мистецтва. Для забезпечення збереження економіки кожній людині буде щомісяця нараховуватися базовий дохід за людяність.

creative work

https://stock.adobe.com/

Винахідник і футуролог Реймонд Курцвейл та робототехнік Хіросі Ісігуро бачать майбутнє в трансгуманізмі: за допомогою гаджетів і спеціальних імплантів люди поступово перетворяться на роботів. Ісігуро вважає, що людину не можна відокремити від техніки, що її оточує.

А ось Ілон Маск, засновник Tesla та SpaceX, зовсім не такий оптиміст. На його думку, штучний розум є загрозою не тільки для робочих місць, але й для усього людства. Він уже жертвує великі суми на створення програми, яка захистить нас у майбутньому від штучного інтелекту.

Ми в Evergreen переконані, що роботи зроблять життя людини простішим і цікавішим. Головне — вчасно вжити необхідних заходів, саме тому ми приєдналися до ініціативи European AI Alliance із правового регулювання питань штучного інтелекту. А поки майбутнє ще не настало, саме час створювати роботів, які допоможуть вашому бізнесу.

Ви готові? Пишіть нам сьогодні ж.

25.03.2019
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.