Як розпізнавання облич допомагає різним сферам бізнесу 8 Як розпізнавання облич допомагає різним сферам бізнесу 9 Як розпізнавання облич допомагає різним сферам бізнесу 10

Сфери застосування Face ID: розпізнавання облич за фото

#Розпізнавання образів

Як ми згадували у попередній статті, технологія розпізнавання вже використовується в багатьох сферах бізнесу і споживчому секторі. Сьогодні ми поговоримо про практичне застосування систем розпізнавання облич у банківській сфері, ритейлі, сфері доставки та логістики, охороні державних кордонів та інших системах контролю доступу (за посиланнями ви можете перейти безпосередньо до розділів, що цікавлять).

Щоб відразу дізнатися про продукт для розпізнавання облич розробки Evergreen, натисніть тут.

Сторінка Face ID

Ідентифікація за фото у банківському та фінансовому секторі

Дотримання принципу «Знай свого клієнта». Банки та фінансові установи мають дотримуватися правила KYC (Know Your Customer) у здійсненні протидії міжнародним фінансовим злочинам, відмиванню грошей і незаконним корупційним схемам. Процедури KYC включають у себе перевірку документів, що засвідчують особу, ідентифікацію особи і біометричну верифікацію для доказу того, що клієнти справді ті, ким себе називають.

Біометричні банкомати. Для зняття готівки замість PIN-коду може використовуватися розпізнавання облич. Під час першого використання такого банкомату користувач має вставити свою банківську картку, а вбудована камера сфотографує його обличчя. Потім власникові картки потрібно підтвердити пароль (надсилається на мобільний телефон), після чого зображення реєструється в системі для завершення верифікації.

Боротьба з шахрайством і мінімізація ризиків. Виявлення потенційних шахраїв і недобросовісних клієнтів шляхом порівняння їхніх фото з різними базами даних. Крім того, ви можете захистити свою організацію від нечесних працівників та їхніх спільників, які можуть бути залучені до «сірих схем».

Evergreen вже впровадив технології Face ID у фінансовому секторі. Ми розробили систему розпізнавання і порівняння облич для «КредитМаркет» одного з лідерів ринку споживчого кредитування в Україні. Це технічне рішення вже допомагає нашим клієнтам розпізнавати шахраїв, використовувати менше ручної праці за рахунок автоматизації перевірки документів, а також знизити частку безнадійних кредитів.

 КредитМаркет і Face ID

Застосування розпізнавання облич у комерції

Запобігання магазинним крадіжкам та організованій злочинності. Розпізнавання облич в реальному часі дозволяє ритейлерам підвищити рівень безпеки в магазинах і діяти на випередження, запобігаючи злочину. Система розпізнавання облич допомагає ідентифікувати відомих магазинних злодіїв або агресивних відвідувачів ще на вході в магазин, повідомляючи продавців і службу безпеки.

Підрахунок кількості відвідувачів. Розумні камери відеоспостереження можуть підключатися до API розпізнавання облич для підрахунку кількості та аналізу клієнтів, що заходять до магазину протягом дня. Стать, вік, етнічна приналежність та інші параметри аналізуються для складання демографічного профілю цільової аудиторії, щоб допомогти ритейлерам визначити постійних покупців.

Персоналізація клієнтського досвіду. Вітайтесь з вашими клієнтами на вході в магазин, вчасно сповіщайте співробітників, впізнавайте своїх лояльних і VIP-клієнтів та підвищуйте рівень обслуговування покупців. Системи розпізнавання облич можуть синхронізовуватись з іншими програмами для роздрібної торгівлі, системами лояльності, точками продажу (POS) і не тільки.

Каси самообслуговування. Система розпізнавання облич допомагає запобігти крадіжці особистості та може використовуватися як частина процесу верифікації платежів. Подібний сервіс вже працює в магазинах Amazon Go, де покупці мають змогу оплачувати покупки за допомогою розпізнавання облич, тому ручна верифікація не потрібна. Технологія біометричної оплати використовується і в Україні: сервіс FacePay24 вже працює в торгових точках мережі «Велмарт», «Велика Кишеня», «Таврія» і ряді ресторанів в Києві, Одесі, Дніпрі та Миколаєві. До речі, про обслуговування без касирів ми писали в одній із наших попередніх статей.

Cервіс у магазинах Amazon Go

Системи розпізнавання облич для логістики, служб доставки та прикордонного контролю

Експрес-доставка. Розпізнавання облич вже використовується в одній зі служб доставки концерну Alibaba в Китаї. Нова система сканує обличчя відправника за 1-2 секунди замість перевірки ID, що значно прискорює процес відправлення листів і посилок. Для того, щоб скористатися цією послугою, користувачам потрібно заздалегідь завантажити необхідну інформацію (адресат, адреса відправки) через один із додатків Alibaba.

Ідентифікація водіїв за фото дозволяє логістичним компаніям забезпечити безпеку перевезення спеціальних вантажів (наприклад, рецептурних препаратів, медичного обладнання) і відслідковувати процес доставки на кожному етапі. Крім того, Face ID може використовуватися в різних додатках для водіїв, самих вантажівках для того, щоб «впізнавати» своїх водіїв, для підвищення безпеки перевезень: відстеження стану й уважності водіїв під час щоденних операцій, щоб упевнитися, що вони не заснули за кермом.

Прикордонний і митний контроль. Системи ідентифікації облич уже використовуються в аеропортах для спрощення в'їзду і виїзду міжнародних пасажирів: робиться фото людини, яке в подальшому порівнюється із зображенням у паспорті. Розпізнавання облич дозволяє автоматизувати паспортний контроль у пунктах перетину кордонів, спростити і прискорити проходження митниці, підвищити рівень безпеки.

Ідентификація за обличчям в інших системах контролю доступу

Біометричний облік робочого часу. Технологія Face ID може застосовуватися для трекінгу робочого часу: дозволяє визначити точний час приходу співробітників на роботу та коли вони пішли геть, спростити облік фактично відпрацьованих годин і підвищити ефективність роботи персоналу вашої компанії загалом.

Контроль доступу. Використовуючи системи розпізнавання облич, ваша компанія може гарантувати, що доступ на територію, яка перебуває під охороною, матимуть лише авторизовані співробітники (військові об'єкти, урядові будівлі, науково-дослідні центри тощо).

Керування чергами. Технологія розпізнавання облич допомагає швидко й ефективно верифікувати відвідувачів будь-якого заходу (концерти, ігри чи конференції) без створення непотрібних черг.

Авторизація відвідувачів. Завдяки системі розпізнавання облич гості вашого готелю можуть використовувати кіоск самостійного поселення замість традиційної стійки реєстрації. У спортивних клубах та інших закладах розпізнавання осіб може замінити клубні карти, абонементи, що зробить сервіс ще більш зручним і надійним. 

Додаткові методи перевірки біометричної ідентичності

Для захисту компаній і сервіс-провайдерів від крадіжки особистих даних і онлайн-шахрайства потрібна liveness-ідентифікація (захист від біометричних підробок), передусім у випадках дистанційної аутентифікації.

Визначення біометричної підробки (Liveness Detection) є функцією безпеки, що використовується для перевірки того, чи людина перед камерою реальна і присутня там саме зараз. Буває декілька типів розпізнавання реальності особи:

  • активне розпізнавання: попросити користувача повернути голову певним чином або виконати якусь дію чи жест, дотримуючись випадкової інструкції кліпнути 5 разів, закрити ліве око правою рукою, змінити вираз обличчя і т. д. Це так звана методика "виклик-відповідь" (challenge-response);
  • пасивне розпізнавання: система використовує внутрішні алгоритми обробки зображень і нічого не запитує у користувача. Вона може розрізнити текстуру шкіри і паперу для друку завдяки текстурному аналізу, і встановити, що зображення містить справжнє людське обличчя з відповідним контуром глибини (3D-аналіз глибини), та багато іншого;
  • поєднання декількох методів розпізнавання для підвищення рівня безпеки.

Face ID — сервіс розпізнавання облич від Evergreen

Ми раді представити вам Face ID готовий продукт для розпізнавання і порівняння облич, створений Evergreen. Його вже використовують кредитні організації:

  • для ідентифікації шахраїв, які намагаються отримати дозвіл на кредит за підробленими документами;
  • для оптимізації процесу видачі кредиту;
  • для виявлення лояльних клієнтів і підвищення якості обслуговування тощо.

Система розпізнає обличчя людини на фотографії чи копії документа і порівнює зображення зі збереженими в базі даних. При підтвердженні подібності кредитна заявка автоматично передається на наступний етап обробки.

Додатково ми можемо встановити розпізнавання віку, статі, етнічної приналежності, будови тіла (скелета) і ряд інших функцій залежно від потреб вашого бізнесу та цілей проєкту.

Face ID демо

Також наше рішення може зацікавити логістичні компанії, компанї зі сфери обслуговування та інших видів бізнесу. Ми завжди вивчаємо індивідуальні потреби компанії і пропонуємо рішення, що найкраще відповідає вашим вимогам.

Хочете отримати більш детальну інформацію про наші послуги з розпізнавання облич, бажаєте спробувати демо чи, можливо, вже готові до співпраці? Просто зв'яжіться з нами будемо раді відповісти на всі ваші професійні запитання та впровадимо продукт у ваш бізнес у найшвидші терміни.

16.07.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.