Топ AR інструменти створення доповненої реальності для вашого бізнесу 8  Топ AR інструменти створення доповненої реальності для вашого бізнесу 9  Топ AR інструменти створення доповненої реальності для вашого бізнесу 10

Створення доповненої реальності для бізнесу: найкращі AR-платформи

#AR/VR

Рішення в області Web AR для бізнесу - це спосіб відійти від розробки додаткових додатків з одного боку, а з іншого - можливість надати доступ до доповненої реальності для набагато більшого числа користувачів мобільних пристроїв - через браузер. Якщо ви хочете дізнатися більше про технології доповненої реальності в інтернеті, рекомендуємо вам прочитати цю статтю.

Моделювання доповненої реальності - досить трудомістке завдання, і для створення AR-проектів, у тому числі і в браузері, вам знадобляться відповідні інструменти. Розробка доповненої реальності передбачає вирішення двох основних завдань:

1. Створення віртуального контенту і методів взаємодії з ним.
2. Визначення положення цифрових об'єктів на зображенні.

Для вирішення першого завдання існує безліч програм, що дозволяють "оживити" статичні об'єкти. Графічний движок повинен плавно об'єднувати сцени доповненої реальності з реальним середовищем. Unity 3D - популярний багатоплатформовий конструктор для створення деталізованого AR-контенту; ці ж функції виконує програма Blender. Пакет інструментів RealityKit від Apple, що прийшов на зміну SceneKit, дозволяє моделювати складну 3D-графіку на iOS. А за допомогою SceneForm від Google розробники можуть створювати реалістичні тривимірні візуалізації для браузерів або додатків доповненої реальності на Android.

Друга задача стосується комп'ютерного зору: необхідно проаналізувати реальний світ і задати координати об'єктів, що проектуються через розпізнавання спеціального маркера - як правило, 2D-зображення, визначити його положення у просторі і побудувати щодо нього віртуальний об'єкт. Для цього знадобляться спеціальні засоби для розробки доповненої реальності.

Топ 5 SDK доповненої реальності

SDK доповненої реальності (= Software Development Kit) як основний технологічний движок забезпечує весь процес розробки AR, включно з рендерингом контенту і накладенням віртуальних об'єктів і цифрової інформації на реальний світ. Розглянемо найбільш популярні платформи для роботи з AR у 2020 році.

Vuforia

Vuforia — одна з найпопулярніших програм для створення AR-контенту і містить ряд інструментів, наприклад, Vuforia Engine, Studio і Chalk. Vuforia використовує комп'ютерний зір для розпізнавання, відстеження планарних зображень (Image Targets) і простих 3D-об'єктів у режимі реального часу, а також підходить для розробки маркерної і безмаркерної доповненої реальності. До основних функцій платформи належить створення опорної площини (Ground Plane) і додавання контенту на горизонтальні поверхні, інструменти Visual Camera і VuMarks (кастомні мітки, що використовуються для розпізнавання облич і шифрування даних). Крім того, Vuforia підтримує віртуальні кнопки, фонові ефекти і можливості оклюзії - може знаходити навіть частково приховані об'єкти. Приклад відстеження зображень у Vuforia:

Приклад відстеження зображень у Vuforia

Джерело: https://habr.com/ru/

Wikitude

Wikitude SDK - кросплатформений додаток, спеціально розроблений для створення AR-прототипів для мобільних пристроїв на iOS, Android і Windows. Wikitude підтримує велику кількість фреймворків, у тому числі Unity, React Native і Ionic. Серед його основних функцій відстеження об'єктів та ініціалізатор вирівнювання (Object Tracking and Alignment Initializer) на основі 3D-моделей, відстеження зображень і сцен, хмарне сховище даних для великих AR-проектів, Geo AR, відстеження циліндрів і ряд інших функцій, реалізованих у новій версії SDK Wikitude 9.0.

ARKit

ARKit - фреймворк від Apple для створення доповненої реальності на iOS-пристроях. Він використовує датчики камери і додаткові дані з гіроскопа й акселерометра для виявлення й аналізу користувальницького середовища для візуалізації AR. Завдяки використанню VIO (візуальної інерційної одометра) ARKit може розміщувати тривимірні об'єкти і накладати цифрову інформацію відповідно до контексту. До основних функцій ARKit можна віднести SLAM (одночасну локалізацію і побудова карти), об'єднання датчиків, оцінку умов освітлення, визначення масштабу, вертикальних і горизонтальних площин, стабільне і швидке відстеження руху.

ARKit 4 був анонсований під час недавньої WWDC 2020 разом із iOS 14, до його складу увійшли деякі розширені функції, наприклад, Location Anchors (прив'язка до місця розташування), Depth API для вимірювання віддаленості та поліпшеного розміщення об'єктів, відстеження облич і використання відео у якості текстури і джерела звуку для AR. Підтримка оклюзії також була покращена.

ARCore

ARCore - платформа Google для створення доповненої реальності, що використовує різні API, дозволяє мобільним пристроям "розуміти" і орієнтуватися у навколишньому просторі та взаємодіяти з інформацією. Деякі API-інтерфейси доступні на Android і iOS, завдяки чому можна одночасно підключатися до однієї AR із декількох телефонів. ARCore використовує камеру пристрою і свідчення інерційних датчиків для відстеження руху і перегляду об'єктів під будь-яким кутом, визначення розміру і розташування всіх типів поверхонь: горизонтальних, вертикальних, похилих, плоских (стіл або підлогу, наприклад), оцінки рівня освітлення. Нещодавно компанія Google випустила Depth API з підтримкою оклюзії для ще більш реалістичного досвіду занурення в AR.

ARCore працює на телефонах під управлінням Android 7.0 і вище. Він сумісний з Unity, Unreal, і може використовуватися для iOS для створення багатокористувацької доповненої реальності.

MaxST

MaxST AR SDK - ще один потужний інструмент для креативних розробників, сумісний з Android, iOS, Windows і MacOS. Серед його функцій можна виділити Image Tracker для розпізнавання і відстеження планарних ділянок на зображенні у трьох режимах (звичайному, стандартному і мульти), Instant Tracker для визначення плоскої поверхні у полі зору камери для накладення тривимірного об'єкту, Visual SLAM, Object Tracker (для роботи з 3D-картами) і сканер QR/штрих-кодів.

Потужний інструмент MaxST AR SDK

Джерело: http://maxst.com/#/

Бажаєте створити AR-рішення без використання коду? Не проблема!

Якщо ви плануєте відмовитися від розробки додатків або ви програміст-початківець, рекомендуємо звернути увагу на лоукод- (low-code) і зерокод-розробку (zero-code). Правильні інструменти втілюють у життя ваші ідеї навіть у такому складному сегменті, як доповнена реальність!

  • Blippbuilder -  потужна drag-and-drop платформа від Blippar, в якій можна створювати прості AR-рішення без попереднього досвіду програмування і налаштування додатків, відстежувати дані у реальному часі, також є доступ до технічних інструкцій. Ось приклад міні-ігри, створеної із використанням Blippar для реклами нового драже M&M's:

Blippar для реклами нового драже M&M’s

Джерело: https://medium.com/

  • PlugXR - ще одна хмарна платформа, що надає всі необхідні функції для створення AR-додатків для Web AR або white-label-додатків для Android і iOS без використання коду. PlugXR також підтримує відстеження AR у всіх вимірах і по всіх вертикалях для створення повноцінного досвіду взаємодії. Нижче ви бачите приклад візитної картки з доповненою реальністю, створеною за допомогою PlugXR:

Приклад візитної картки з доповненою реальністю

Джерело: https://www.plugxr.com/

Хочете створити рішення, що допоможе вашому бізнесу розвиватися, і шукаєте досвідчену команду розробників? Зв'яжіться з нами - будемо раді обговорити ваші ідеї і побажання, і відповімо на будь-які питання.

 

04.09.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.