Автоматизація аптек і аптечних мереж: вимоги та огляд програмних продуктів 8 Автоматизація аптек і аптечних мереж: вимоги та огляд програмних продуктів 9 Автоматизація аптек і аптечних мереж: вимоги та огляд програмних продуктів 10

Автоматизація аптек і аптечних мереж: вимоги й огляд систем

#Галузеві рішення

Будь-яка аптека - складне комерційне підприємство, ключова особливість якого - сам продукт. Аптекам та аптечних складам доводиться працювати з величезною номенклатурою: препарати надходять у різних дозуваннях і лікарських формах, різниця у цінових пропозиціях від різних дистриб'юторів і виробників, необхідність відстежувати і переоцінювати залишки на складі, і т. п. як у будь-якому великому retail'у, але додатково присутній державний контроль за ціноутворенням і специфічні моделі властиві саме фарм. бізнесу - всі ці процеси можна і потрібно автоматизувати.

Проблеми, котрі повинна вирішити програма для автоматизації аптек

Комплексні програми для автоматизації аптек і аптечних мереж, як правило, складаються з окремих модулів, кожен із них відповідає за автоматизацію тих чи інших завдань або процесів аптек і аптечних мереж.

Проблеми, котрі допомагає вирішити програма автоматизації аптек

Ось те, з чим точно доведеться зіткнутися при автоматизації фармацевтики:

1. АТХ (анатомо-терапевтично-хімічна) або АТС (від Anatomical Therapeutic Chemical) класифікація та підбір ліків за симптомами/захворюваннями. Потрібно підтримувати відповідність із цією класифікацією. При цьому кінцевий споживач не шукає за критерієм АТХ/АТС - він шукає за симптомами або захворюваннями. Відповідно, система повинна дозволяти мати паралельно 2-3-4 дерева категорій (систем класифікації), щоб було зручно шукати потрібні ліки або товар.

2. Ціноутворення. Є товари, що продаються за різними ціновими моделями: частина - зі знижками, частина схильна до держрегулювання і не може продаватися за цінами "дорожче, ніж" або "націнка не вище, ніж Х%". Також є товари, що продаються за моделями "виробник спонсорує знижку", при яких різницю між роздрібною і економічно обґрунтованою ціною покриває постачальник.

Залежно від стадії життєвого циклу аптеки також потрібно управляти ціновою політикою. Якщо аптека тільки відкривається - в ній більше акцій. Якщо поруч з аптекою є сильний конкурент - так само.

Таким чином, ціноутворення для аптечної мережі - непросте завдання, і система автоматизації аптечного бізнесу повинна давати можливість управляти моделями ціноутворення, давати аналітику про ефективність окремих моделей і категорій товарів, і - вкрай бажано - бачити прогнози з прибутковості/збитковості перед переоцінкою.

3. Швидкі облік і перерахунок цін. В аптечних мережах застосовуються різні моделі обліку і переобліку. Це і партійний облік, і переоблік за розкладом, і переоблік залежно від зовнішніх подій (зміна курсу долара, зміна регуляторних норм і т. п.), закінчення терміну придатності товару. Відповідно, облік, переоцінка залишків, динамічне ціноутворення, оперативне дозамовлення товарів і транспортна логістика як усередині мережі, так і від постачальників, повинні бути враховані.

4. Програми лояльності та акції. Аптеки все більше переходять на знижкові та бонусні програми з персональними умовами для кожного клієнта, заснованими на його минулих покупках, ймовірних діагнозах і т. п. Для клієнта зручно отримувати персональні пропозиції на товари, котрі він часто або регулярно споживає. Для аптеки вигідно робити акційні пакети, що вигідні для клієнтів і при цьому допомагають продати необхідні товари.

5. Відкриті API та безпека. Сучасна система, з одного боку, повинна бути повністю відкрита для інтеграції з API. Наприклад, для того, щоб страхова компанія могла робити замовлення по API, а не телефонувати у кол-центр аптечної мережі. З іншого боку, важлива безпека даних і захищеність операцій.

6. Оффлайн-робота систем. Не дивлячись на те, що 4G (LTE) і 5G змінюють можливості для доступу в мережу, проблема оффлайн-роботи досі актуальна. Ваші ключові операції: робота з касою, робота програми лояльності повинні не залежати від доступу до мережі, операції повинні відбуватися навіть за відсутності сигналу, а синхронізація - у момент, коли з'єднання відновлено.

7. Вбудована система замовлення постачальникам. На даний момент імпорт і експорт прайс-листів автоматизуються за допомогою кодів Моріон - коди медикаментів у каталозі однойменної компанії. Вони є практично аналогом державних кодів і найпоширенішими на фармацевтичному ринку. Для аптеки важливо мати можливість швидко отримувати прайс-листи та формувати замовлення на підставі оптимальної ціни. Прикладами інструментів автоматизації фармзамовлень є LIKIS або його аналоги, що дозволяють здійснювати підбір постачальників за заданими критеріями: як правило, це мінімальна ціна.

8. Інтеграція з аптечними агрегаторами. Такі сервіси, як Liki24, Tabletki.ua, MedBrowse, Аптека911 та ін. Дозволяють покупцям знаходити ліки в найближчих аптеках, замовляти їх онлайн, перевіряти наявність товару або зв'язуватися з аптеками, оформляти доставку. Ви можете не тільки розміщувати свої прайс-листи та товарні пропозиції, а й моніторити активність конкурентів.

9. Підтримка програми "Доступні ліки". Якщо аптека є учасником державної програми "Доступні ліки", повинен вестися облік відшкодування вартості лікарських засобів, що пацієнти отримують у рамках цієї програми безкоштовно.

10. Підтримка касового обладнання. Можливість підключення та роботи з касовим і фіскальним обладнанням: сканери штрих-кодів, принтери етикеток, реєстратори розрахункових операцій, POS-системи та ін.

11. Інтернет-аптека. Важливо не тільки створити сайт аптеки, а ще й опрацювати всі необхідні інтеграції з уже існуючими системами обліку (наприклад, 1С) та автоматизації для своєчасного автоматичного поновлення даних, підключити CMS або ERP-систему. Усі компоненти повинні бути сумісними.

Існуюче готове ПЗ для автоматизації аптек і аптечних мереж

Ми підібрали для вас декілька прикладів популярних програм для автоматизації аптек, представлених на ринку України та ближнього зарубіжжя. За основу ми брали такі характеристики, як популярність ПЗ, функціональні можливості і максимальну відповідність вимогам і задачам ведення аптечного бізнесу. Давайте докладніше дізнаємося про те, що ці програми вміють.

Системи для аптек

Програмний комплекс "Аптека" - програмний продукт для автоматизації одиночних аптек і аптечних мереж. Функціональні можливості діляться на блоки:

  • провізору: інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, зручний пошук (за штрих-кодом, кодом партії, назвою або виробнику), повна інформація про товар, аналоги та синоніми, онлайн-залишки, дисконтні програми, лікарняні рецепти і страхові компанії, облік франшизи, робота з лікарями, касова книга.
  • завідувачу: автоматичне розпізнавання за кодами Моріон, вхідний контроль, автоматична націнка, масова переоцінка та інвентаризація без зупинки продажів, онлайн-резервування товару, формування вихідних документів і багато іншого;
  • менеджеру: автоматичний імпорт документів з електронної пошти, автоматичний розрахунок потреби, розподіл накладних по аптеках по фільтру, оптимізація залишків між підрозділами, автоматичний розподіл по постачальникам;
  • крім цього - блоки для маркетолога, аналітика (куби даних OLAP, вивантаження даних в BI і т.д.), кастомизация звітності, сумісність з програмами бухобліку, контроль працівників аптеки, динаміка зміни ключових показників роботи аптеки і т.д.
  • Програма дозволяє перенести дані з інших систем обліку, довідники оновлюються щодня, регулярні оновлення версії ПЗ.

1С: Аптека - рішення для автоматизації як одиночної аптеки або кіоску, так і мереж аптек. У варіанті "1С: Аптека для України" розширює функціональні можливості типового рішення "1С: Роздріб для України" для роботи зі специфічним асортиментом (лікарські засоби, товари медичного призначення) і бізнес-процесами (посерійного облік лікарських засобів, контроль фальсифікатів і термінів придатності, контроль правил ціноутворення і т.д.). Основні функціональні блоки:

  • структура роздрібної мережі. Програма дозволяє працювати в режимі розподілених інформаційних баз (РІБ) на двох рівнях: по аптекам і по робочих місцях операціоніста;
  • облік операцій у декількох організаціях;
  • ведення довідника номенклатури. Облік за серіями лікарських препаратів, можливість зберігати додаткові відомості про препарати (ставка ПДВ, країна походження та ін.), Роздільний облік руху товарів, облік аналогів, контроль фальсифікованих і засобів з вичерпаним терміном придатності, штрихове кодування тощо;
  • управління ціноутворенням і блок управління знижками;
  • облік руху товарів;
  • оформлення продажів;
  • управління персоналом;
  • система звітності та аналізу діяльності підприємства;
  • блок роботи з торговим обладнанням.

Разом із підтримкою РІБ, програма підтримує інтеграцію з зовнішніми інформаційними та обліковими системами 1С.

Парацельс - програма для автоматизації аптек, є однією з найпопулярніших в Україні завдяки співвідношенню функціонал-ціна. Підходить для автоматизації одиночних аптек або невеликих мереж. Основні можливості програми:

  • готова база препаратів у 32000 позицій (немає необхідності заносити вручну, як у програмі "1С: Аптека", наприклад) і база аналогів;
  • підтримка кодів Моріон;
  • автоматичне оприбуткування накладних від постачальників;
  • автоматичні націнки (регулювання націнки);
  • інвентаризація без зупинки продажів;
  • фармзаказ, порівняння цін постачальників і вибір мінімальної ціни (аналог LIKIS);
  • електронні рецепти, підтримка програми "Доступні ліки", соціальних програм;
  • генератор звітів, модуль звітності і аналітики;
  • модуль роботи з дисконтними картами;
  • перенесення даних з інших систем звітності ( "1С: Аптеки", "Аптеки" Моріон і т.д.);
  • модуль обміну даними з 1С;
  • можливість підключення і роботи касової техніки і фіскальних реєстраторів.

На відміну від "1С: Аптека", програма була розроблена спочатку для аптек, а не роздрібної торгівлі.

Скарб - програма для автоматизації аптек і аптечних мереж із підтримкою всіх функцій обліку: від первинного приходу, реалізації і до оптимального замовлення товару. У "Скарб" автоматизація здійснюється з точки зору складського бухгалтерського обліку. Основні функціональні можливості:

  • наявність готової бази препаратів (близько 20 000 позицій) з аналогами і діючими обмеженнями націнки;
  • автоматичне "підтягування" прибуткових накладних, імпорт прайсів постачальників;
  • управління націнками, контроль граничних націнок і цін, що регулюються державою;
  • управління товарами: при приході контролюються заборонені серії, терміни реалізації, наценіваніе товарів окремо і по групах, перекидання товару на окремі склади і аптечні пункти, переоцінка і дооцінка (автоматична і вручну);
  • автоматичне формування дефектури при замовленні товарів;
  • роздрібний продаж: пошук препаратів по штрих-коду (внутрішнього та заводського), базі, ціною і т.д .;
  • звітність, у тому числі звіти за мінімальними залишками, статистика продажів, закупівель, прогнозування та інше;
  • є обмін даними з 1С: Бухгалтерія, однак, вивантажуються тільки поодинокі позиції (1 шт. на n-ну суму), а не деталізовані;
  • модуль роботи з дисконтними картами;
  • підключення касового обладнання та ін.

Є додаткові модулі (купуються окремо), деякі обов'язкові оновлення також є платними.

АНР-Аптека - автоматизована система управління бізнес-процесами для роздрібних фармацевтичних підприємств. Реалізована на базі "1С: Підприємство 8.2", спочатку була розроблена для автоматизації аптечної мережі. Основні модулі:

  • оприбуткування товару: серійний облік, вхідний контроль, контроль бракованих і заборонених серій, повернення постачальнику, зберігання електронних сертифікатів якості, ціноутворення і управління націнками, розрахунок собівартості та інше;
  • передпродажна підготовка: друк цінників, етикеток, локальне кодування, штрих-коди;
  • переміщення між місцями зберігання: з відділу запасів в торговий зал, формування накладних на підставі дефектуру тощо;
  • модуль інвентаризації;
  • модуль переоцінки товару: уцінка, дооцінка;
  • списання (із зазначенням підстави);
  • управління знижками: рецепти, робота з лікарями, страховими компаніями та інше;
  • роздрібна реалізація: пошук товарів, у тому числі замінників, ідентифікація за назвою, штрих-коду і локальному коду, резервування товару, ведення карток покупців, повернення від покупців і ін.
  • модуль ведення безготівкового розрахунку;
  • каса;
  • робота з постачальниками: договору, графіки платежів, банківська виписка;
  • експорт даних на зовнішні системи;
  • обмін даними між базовою і віддаленими аптеками;
  • звітність.

Додаткові модулі, наприклад: електронні торгові накладні, управління товарними запасами, формування замовлень постачальникам, взаєморозрахунки, дисконтна програма і інші - купуються окремо.

Російські продукти

На ринку РФ також представлено досить велику кількість програм для автоматизації аптек і аптечних мереж. Вони всі підтримують приблизно той же набір можливостей, ми обрали декілька цікавих, що відрізняються.

ІнфоАптека - підтримує маркування лікарських препаратів (одна з вимог для ведення моніторингу руху ЛП у РФ), а також:

  • автоматична розцінка товару і контроль націнок, щоі не дозволять вийти за встановлені нормативними актами межі при формуванні вартості товарів;
  • конструктор аналітичних звітів;
  • крім цього, є ще 7 додаткових модулів (купуються окремо).

ЮНІКО - базові можливості включають:

  • документообіг із постачальниками. Корисні функції: прийом електронних накладних, перевірка накладних за довідковими баз «Реєстр цін» і «База вилучених» та ін .;
  • інтеграція з маркетинговими асоціаціями і трансляторами акцій (ФармХаб, Асна, ПроАптека і ін.);
  • додатковий функціонал передбачає інтеграцію з картковими проектами і програмами лояльності від Пфайзер, ЕйЛілі, Астра Зенека, Санофі, Лоймакс, ПроАптека; доступ до власної бази лікарських засобів «РЛС», що містить в номенклатурі більше 100 000 позицій, і ряд інших можливостей.

 

 Чому потрібна автоматизація?

Сучасний фармацевтичний ринок розвивається настільки швидко, що те, що вважалося проривом ще кілька років тому, сьогодні перетворилося у стандарт.

Автоматизація фармацевтичної галузі допомагає компаніям налагодити виробництво і збут, управляти якістю продукції, налагодити комунікації з аптечними мережами й окремими торговими представниками, уникати «сірих» і непрозорих схем на ринку і багато іншого. Програми для автоматизації фармацевтики розробляються з урахуванням специфіки завдань і процесів цієї ніші: CRM-системи для фармацевтичних компаній, системи управління госпітальними продажами, ERP-системи, системи управління документообігом і т.д. CRM для фармацевтичних компаній, зокрема, дозволяють зібрати в одному інтерфейсі всі необхідні інструменти управління, а також аналітику і бази даних про лікарів лікувально-профілактичних установ і аптек.

На рівні аптек і аптечних мереж програми автоматизації допомагають підвищити ефективність роботи, швидкість і якість обслуговування клієнтів, керувати філіями, організувати спілкування співробітників, навчання і т. д. Комплексна автоматизація аптек дозволяє налагодити роботу зі складськими запасами, мати доступ до реєстрів лікарських засобів, організувати бухгалтерський облік, налагодити комунікацію з покупцями, керувати рекламними кампаніями і програмами лояльності, тощо. Також цього стосується автоматизація касових робочих місць в аптеках, системи самообслуговування, маркування препаратів при власному виробництві, автоматизація обліку руху товарів у аптеці і багато іншого.

Контакт Evergreen

 Готовий софт чи власна розробка програми для автоматизації аптечної мережі?

Чи буде готове ПЗ повністю відповідати вашим побажанням? Можливо. Але що, якщо в якийсь момент ваші вимоги почнуть виходити за рамки однієї системи? Або вас зацікавить питання про те, наприклад, як створити свою інтернет-аптеку в якості сумісного доповнення до існуючого ПЗ, а такий функціонал спочатку навіть не входив у плани розробників?

Готові системи, швидше за все, будуть вас стримувати і гальмувати. Однак у разі доопрацювання залишається ризик, що з часом ваша система почне нагадувати ковдру з лоскутків або почне "сипатися", погрожуючи втратою даних, якщо ви її вже "переросли". Будь-які доопрацювання - це внесення змін у рамках вже написаного функціоналу, що завжди дорого і не завжди ефективно.

Якщо ж ви хочете досягти високих цілей, краще відразу робити ставку на власну систему - довіртеся розробці кастомного рішення. Більш того, досвідчений розробник не тільки досконально знає особливості свого ПЗ, але і бере на себе відповідальність за якість не тільки продукту, але також його впровадження та підтримки, що є перевагою рішень «під ключ».

Чому варто довірити розробку рішення для автоматизації аптек Evergreen?

Ми в Evergreen займаємося розробкою рішень для автоматизації бізнес-процесів, високонавантажених систем, систем з використанням штучного інтелекту і не тільки. У наших фахівців є досвід у створенні рішень різного ступеня складності в залежності від вимог бізнесу: ми враховуємо особливості кожної ніші та ваші індивідуальні побажання. Хочете дізнатися більше про наші розробки? У вас вже є конкретні ідеї, проект автоматизації вашого бізнесу або цікавить розробка інтернет-аптеки? Шукаєте нестандартний підхід, а ваші вимоги перевищують можливості систем, доступних на ринку? Звертайтеся до нас, ми із задоволенням створимо для вас відповідне рішення.

А якщо вам цікава розробка медичної інформаційної системи (МІС), читайте про це тут.

12.03.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.