Fractional, part-time, interim - моделі співпраці СТО і бізнесу 8 Fractional, part-time, interim - моделі співпраці СТО і бізнесу 9 Fractional, part-time, interim - моделі співпраці СТО і бізнесу 10

Позаштатний CTO: яку модель співпраці (fractional, part-time чи interim) обрати бізнесу?

Для компаній, які прагнуть забезпечити, підтримувати та розвивати свої конкурентні переваги (особливо для бізнесу на стадії росту), Технічний Директор (CTO) є одним із найцінніших кадрових ресурсів. Технічний директор (CTO) - один із керівників вищої ланки, що відповідає за всі аспекти технічної стратегії компанії та розробки програмного забезпечення, R&D, розробку інноваційних продуктів, технічне керівництво як на рівні команди, так і на рівні ради директорів, а також за безліч інших задач , що будуть змінюватися в залежності від специфіки компанії та інших чинників.

Ми вже писали про роль CTO в бізнесі, а також про те, чому вам слід розглянути можливість залучення CTO в якості сервісу більш детально у нашій попередній статті.

Що таке Fractional, Part-Time та Interim CTO? 

Економічна ефективність і гнучкість - деякі з основних мотивів, що спонукають власників бізнесу звернути увагу на послуги CTO на вимогу. Вартість найму штатного CTO дуже висока, враховуючи їх кваліфікацію, досвід, творче бачення і стратегічне мислення. Багато компаній не можуть дозволити собі найняти висококваліфікованих фахівців або, можливо, не потребують їх послуги на даному етапі розвитку бізнесу. Наприклад, ви випустили відмінний продукт, ваша організація зараз вкладає більше зусиль у продаж і залучення нових клієнтів, а ступінь складності продукту не вимагає участі CTO в його адмініструванні протягом деякого часу. За даними TechCXO, модель керівника на вимогу може обходитися на 50-75% дешевше й ефективніше, ніж штатна посада.

Fractional, interim і part-time CTO-це різні моделі залучення CTO в залежності від задач вашого бізнесу і кількості виконуваних ними обов'язків:

  • Fractional CTO. Дослівно перекладається як "частковий" - виконує частину обов'язків в межах конкретних вимог. Як правило, технічний директор з частковими обов'язками працює один день на тиждень / ситуативно для вирішення конкретних проблем, управління окремими процесами, коучингу або для виконання інших бізнес-завдань. Зазвичай вони ділять відповідальність з іншими штатними фахівцями. Залучення fractional CTO може послужити хорошу службу на ранніх стадіях життя вашої компанії або продукту, коли ви оцінюєте ринок і тестуєте продуктову стратегію, не виснажуючи при цьому ваш бюджет. Крім того, fractional-фахівець може надати вам допомогу в створенні інвестиційної презентації та залученні інвесторів у міру розвитку вашої компанії, аж до моменту, коли ви вирішите найняти штатного технічного керівника.

  • Part-time CTO. Дослівно - " СТО на неповний робочий день "(часткова зайнятість). Основна відмінність між fractional і part-time CTO полягає в тому, що обов'язки першого обмежуються певною кількістю завдань, в той час як частково зайнятий CTO виконує всі обов'язки, але в межах узгодженої кількості годин на місяць і, як правило, на довгостроковій основі. Частково зайнятий CTO може допомогти в ситуаціях, коли Вам потрібно щось більше, ніж тимчасовий консультант, але менше, ніж штатний керівник на повну ставку.

  • Interim (тимчасовий) CTO. У ситуаціях, коли ви раптово втратили або можете втратити вашого CTO, тимчасовий керівник може виявитися для вас "рятувальним колом" для підтримки продукту на належному рівні, а команди — залученої до тих пір, поки ви не знайдете заміну. Тимчасові CTO - це "перехідні" CTO, які, як правило, працюють за строковим контрактом в залежності від того, які завдання ви перед ними поставите: відвідувати щотижневі зустрічі, моніторити DevOps, підтримувати сейли, проводити переговори із зацікавленими особами і т. д. Вони також можуть допомогти Вам у процесі підбору персоналу, проводячи співбесіди з потенційними кандидатами і перевіряючи, чи підходять вони вашому бізнесу стратегічно.

Технічний керівник для бізнесу за запитом: аргументи за і проти

Послуги позаштатних CTO довгий час асоціювалися в основному зі стартапами. Однак уявлення про те, яку цінність може принести бізнесу фахівець, що працює за такою моделлю, змінилося. Компанії на ранній і середній стадії розвитку часто не вимагають залучення штатного СТО для виконання всіх функцій. Давайте ж з'ясуємо, якою мірою послуги fractional, part-time і interim CTO можуть бути корисні для вашого бізнесу, і в чому полягають недоліки такого підходу.

Плюси:

  • Fractional CTO володіє тим же (якщо не великим) досвідом, навичками роботи, що і штатний фахівець, при цьому не вимагаючи звичайного для залучення і утримання СТО рівня зарплати, премій і додаткових бонусів;
  • Fractional або interim CTO є незалежним, незаангажованим, довіреним консультантом, який буде діяти у ваших інтересах у довгостроковій перспективі;
  • Також fractional або тимчасовий CTO може врятувати ситуацію, коли виникають проблеми з існуючою командою розробників (недотримання термінів, неприпустимий рівень помилок і т. д.), і допоможе знайти вихід з проблемної ситуації;
  • Ліквідація проблем: аутсорсний CTO виконує або виконував аналогічну роботу для інших клієнтів-можливо, вони вже стикалися з подібними проблемами раніше. До того ж, вони не обмежуються поглядами однієї компанії і можуть зробити незалежну оцінку вашої технічної бізнес-стратегії;
  • Зовнішні ноу-хау приносять нові ідеї і об'єктивний погляд на кращі практики і підрядників, допомагаючи підвищити ефективність і продуктивність вашої команди розробників;
  • Малі та середні компанії, які планують запустити новий продукт, можуть звернутися до позаштатного технічного директора, щоб забезпечити своєчасне розгортання та ефективне усунення поточних проблем;
  • Для компаній, які ніколи не мали CTO та / або технічної стратегії і не мають певного бачення продукту, це можливість переосмислити, яким буде кінцевий продукт, і зберігати актуальність в постійно мінливому світі технологій;
  • Власники бізнесу можуть регулювати кількість часу, який технічний директор проводить з вашою компанією, звертатися за допомогою до фахівців у міру потреби, на місці або віддалено.

Мінус:

  • Навряд чи аутсорсний CTO, який виконує лише частину завдань, є правильним вибором для вже існуючої компанії зі складними потребами;
  • Позаштатний, особливо тимчасовий CTO не може бути повністю залучений в обговорення стратегічних планів терміном 2-5 років, якими оперує більшість CTO, у зв'язку з характером їх найму;
  • Моделі тимчасового СТО не вистачає гнучкості для клієнта.

Контакт Evergreen

Області компетенції Fractional/Part-Time/Interim CTO

Для стартапів, малих і середніх компаній Evergreen є не просто підрядником, а й технічним консультантом і залученим бізнес-партнером. Наш рівень кваліфікації дозволяє нам використовувати технології для проведення масштабних організаційних змін шляхом впровадження передових ШІ-рішень, автоматизації бізнес-процесів, роботизації і багато чого іншого, а також надати вам технічний консалтинг і послуги CTO за наступними  IT-рішенням для стартапів і малого та середнього бізнесу:

  1. Штучний інтелект і управління бізнес-процесами. Рішення з використанням штучного інтелекту, машинного навчання, глибокого навчання, штучних нейронних мереж, які будуть одночасно здійсненні і вписуватися в бюджет проекту; автоматизоване управління бізнесом і інтеграція з існуючою IT-інфраструктурою компанії, в тому числі:

  • AI рішення і розробка чатботов. Кращі технології для підвищення продуктивності вашого бізнесу, для мінімізації участі людини в рутинних операціях і підвищення якості обслуговування клієнтів.

  • Автоматизація бізнес-процесів. Досвід технічного лідерства в розробці бізнес-процесів, інтеграції ERP-систем, автоматизації бізнесу шляхом машинного навчання і роботизації для поліпшення функціональності.

  • CRM. Консультування щодо впровадження CRM до початку проекту, розгортання та налаштування, а також допомога після запуску.

  1. Web і Software розробка. Надаємо професійні консультації щодо ефективного об'єднання систем Компанії відповідно до ваших індивідуальних вимог, а також знаємо, як реалізовувати проекти різної складності в наступних напрямках:

  • Розробка SaaS. Наші фахівці запропонують вам оптимальний баланс між готовими компонентами та індивідуальною розробкою для створення вашого унікального SaaS-продукту: back-end/ front-end розробка, масштабованість, плавна інтеграція з існуючими системами, надійна архітектура, перевірені процеси і технічне ноу-хау.

  • Розробка стартапів з нуля. Повний спектр послуг і підтримка створення стартапів "під ключ". Допоможемо вивести ваш продукт на ринок і знаємо, як "підхопити" проекти, розпочаті іншими розробниками.

  • Розробка IoT. Поділимося нашим технічним досвідом у розробці IOT-сумісних пристроїв і веб-сервісів, щоб створити конкурентну перевагу для вашого бізнесу і звести до мінімуму рутинні операції.

  • Розробка порталів. Визначення архітектури, дизайн платформи та підбір персоналізованих рішень.

  • Розробка високонавантажених систем. Технічний дизайн і проектування відмовостійкої архітектури, здатної тримати високі навантаження, для створення ефективних комерційних проектів.

  • MVP. Повний спектр послуг з розробки MVP-додатків, підбір product / market fit, допомога в проходженні pivot'ів в житті продукту, оцінка реакції ринку на основі тестування на реальних користувачів, подальший розвиток, підтримка і масштабування команди.

  • B2B-розробка. Ми завжди враховуємо специфіку B2B-ніші і ретельно плануємо кожен проект до початку робіт по ньому.

  • Розробка e-commerce-рішень, заснованих на індивідуальному підході, і вибір технології, спрямованої на досягнення WOW-результату для вашого бізнесу.

  • Корпоративні сайти.Ми ретельно вивчаємо ваші бізнес-процеси і специфіку і створюємо корпоративні сайти, які є одночасно надійними і презентабельними, щоб найкращим чином донести імідж вашої організації до аудиторії.

  1. Послуги з UI/UX дизайну. Ми надамо вам послуги арт-директора/UX Lead, які допоможуть вам створити продукт з унікальним зовнішнім виглядом, архітектурою і юзабіліті, який принесе цінність для вашого бізнесу через:

  • UI/UX дизайн. Гарантуємо створення якісного UI / UX, який сподобається користувачам і дозволить вам продавати більше без необхідності зміни характеристик продукту, тим самим забезпечуючи вашому бізнесу нову конкурентну перевагу.

  • UI/UX аудит. Наші фахівці детально вивчають моменти, що призводять до зниження конверсії і змін в статистиці відвідувачів, надаючи вам рішення, яке зверне ці процеси на вашу користь.

  • Редизайн сайту. Ми виконаємо зміни у функціоналі і зовнішньому вигляді інтерфейсу. Це необхідно для постійного поліпшення юзабіліті і безпосередньо впливає на показники бізнесу. 

  1. Підтримка. Ми пропонуємо вам комплексну технічну підтримку і обслуговування сайтів, SaaS-продуктів, інтернет-магазинів і веб-проектів різної складності.

Наша команда має багаторічний практичний досвід у розробці програмного забезпечення, дизайні, проектуванні системної архітектури та технічному консалтингу. Технічний підхід Evergreen спирається на глибоке розуміння продукту та інженерних процесів, що враховують ситуацію та індивідуальні потреби бізнесу. Ми спільно з вами розробимо і реалізуємо стійку технологічну стратегію, врахуємо всі ваші технологічні потреби і завжди будемо діяти у ваших інтересах, гарантуючи результат.

Шукаєте надійного технологічного партнера, який допоможе вашому бізнесу розвиватися? Вам потрібен технічний лідер, який забезпечить Tech-стратегію високого рівня, допоможе порадою і підтримає вашу команду розробників? Якщо ви хочете більш детально обговорити, яку користь може принести вашому бізнесу СТО-консалтинг, зв'яжіться з нами. Просто зателефонуйте нам або заповніть форму.

07.06.2020
Зображення, використані в статті, були взяті з відкритих джерел і використовуються як ілюстрації.
Хочете обговорити ваш проект або замовити розробку?
Надіслати
Цей сайт є українською мовою. Ви можете переключити мову у меню, або зробити це зараз.